Стачка забавя олимпийските обекти в Гърция

Еднодневна стачка на най-големите профсъюзи в Гърция спря работата по строителството на съоръженията, свързани с лятната Олимпиада в Атина.

Десетки хиляди работници от различни сфери, включително строителството, блокираха Атина и издигнаха искане за 8% увеличение на заплатите. Спря общественият транспорт, пристанищата затвориха, не работят и някои банки.

Най-голяма загриженост обаче предизвиква фактът, че е спряна работата по строителството на олимпийски обекти, посочва Би Би Си.

Международният олимпийски комитет често предупреждаваше, че Атина не може да си позволи дори ден забавяне. Към момента са завършени 24 от общо 38 олимпийски обекта.

Появиха се прогнози, че основният стадион няма да може да бъде завършен преди 20 юли. Покривът на стадиона, изработен от стъкло и бетон, който тежи 16 000 тона и струва 147 милиона долара, все още не е монтиран. Не са поставени и настилките на лекоатлетическите писти.

Профсъюзите заплашиха, че ако не бъде изпълнено искането за повишение на заплатите, може да има още стачки. Освен увеличение на заплатите, профсъюзите искат и 39-часова работна седмица да залегне в Националния колективен трудов договор за тази година.

Атинската информационна агенция АНА съобщи, че присъединявайки се към синдикалния протест, прекратява излъчването на новини днес от 11 до 14 часа, като ще прави изключение за новините, свързани със стачните действия. За три часа прекратиха работа днес и работещите в издателствата на атинските всекидневници.

В стачката участват много масово банковите служители, които смятат за незадоволително предлаганото им увеличение от 2,2 процента, съответстващо на средната инфлация в ЕС. Стачкуват също работещите в телефонната компания ОТЕ, държавната електрическа компания ДЕИ, водоснабдителната компания ЕВДАП, гръцките пощи ЕЛТА и работниците в чистота.

Пред атинското радио Флаш днес синдикалният лидер Христос Полизогопулос отхвърли критиките, за съвпадението на стачката с деня на пристигането на Олимпийския огън в Атина и церемонията по посрещането му на централния стадион Панатинаикос.

Полизогопулос каза, че стачката е била насрочена още преди два месеца, когато не е имало информация за датата на пристигане на Олимпийския огън. Той увери, че са взети всички мерки да се осигури безпрепятственото преминаване на Олимпийския огън през центъра на Атина.

САЩ настояват Атина да преразгледа мерките за сигурност

В същото време електронното издание на атинския в. Етнос. Съобщава, че американски високопоставени представители са поискали от Атина да преразгледа мерките за сигурност на Олимпийските игри след терористичните нападения в Европа и по-специално да засили охранителния режим по влаковете и на пристанището в Пирея.

Искането било предявено от Франсис Таунзън, втори в йерархията съветник по въпросите на тероризма след Кондълиза Райс.

Почти било сигурно, че непосредствено преди началото на Олимпиадата Атина ще бъде посетена от шефа на ЦРУ Джордж Тенет, пише вестникът.

Пред членове на правителството в Атина американската представителка изложила позицията на президента Джордж Буш, в която се изразявало убеденост, че на игрите ще вземат участие всички поканени делегации от 202 страни, което според него щяло да бъде най-добрият отговор на терористите.

От американска страна била изразена загриженост от факта, че организаторите на игрите досега не са предвидили да бъде разработен специален план за обезпечаване на влаковете в Гърция, който да поддържа връзка с главния център по сигурността на игрите.

Американците имали забележки и по отношение на ниската подготовка на военнослужещите от гръцката брегова охрана.

Освен американски специалисти от вчера на посещение в гръцката столица се намират и военни експерти от НАТО, за да обсъдят детайлите по реализирането на гръцкото искане за участие на натовски сили в гарантиране сигурността на Олимпийските игри.

Гърция поиска помощ от НАТО за осигуряване на въздушното пространство на страната. То ще се осъществява чрез самолети за преждевременно известяване АУАКС, които ще упражняват контрол над пристанищата и летищата. По вода НАТО ще охранява гръцките брегове чрез своя флот в Източното средиземноморие. Наред с това алиансът ще активизира и своя батальон за химическа, радиоактивна и биологична война, чийто щаб се намира в Чехия.

В. Етнос твърди, че натовските експерти са получили нареждане да не коментират разходите по съюзническата помощ, които се предполага, че ще бъдат поети от алианса, а не от Гърция.

Още от Балкани