Стачка затвори метрото в Мадрид

Стачката на работниците затвори метрото в испанската столица Мадрид, съобщиха световните агенции. Служителите протестират срещу орязването на заплатите им, които правителството предприе като част от мерките за икономии.

Синдикатите са отказали да спазят и споразумението за осигуряване на минимум 50 процента от услугите. Испанското законодателство задължава работниците да осигуряват договорени минимални равнища на услугите, поради което вчера - през първия ден от тридневната стачка - се движеха половината от мотрисите, отбелязва Ройтерс.

Спирането на метрото доведе до задръствания в цялата столица. Всеки ден около 2.5 милиона души пътуват с мадридското метро, посочва АП.

Синдикатите недоволстват от планираното намаляване на заплатите на служителите в държавния сектор, за да може страната да понижи бюджетния си дефицит, достигнал 11.2 процента миналата година след отчетения преди кризата излишък. Целта на испанското социалистическо правителство е да спести 15 милиарда евро, като наред с останалите мерки намали заплатите в държавния сектор с 5 процента.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?