Стачката срещу пенсионната реформа във Франция продължава втори ден

Стачката във френските железници продължава втори ден в знак на протест срещу пенсионната реформа, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес в сряда.

Движат се една трета от високоскоростните влакове и около 40 процента от регионалните влакове, по данни на националната железопътна компания (SNCF).

Международните влакове Евростар до Великобритания се движат по разписание, но от влаковете Талис за Белгия се движат осем на всеки десет влака, също толкова композиции пътуват до Германия, а до Швейцария са осигурени девет от всеки десет влака, с изключение на нощните влакове, които останаха по депата.

Общественият транспорт в Париж,  където започналата вчера стачка беше продължена за днес, трафикът в метрото, автобусите и трамваите е "нормален или почти нормален", докато от влаковете до предградията се движат само половината от композициите.

Вчерашната мобилизация срещу пенсионната реформа беше рекордна, с участието на близо 3.5 милиона души, като към протестите се присъединиха младежите, а стачките се разпространиха и  в ключови сектори като рафинериите. Единайсет от общо дванайсетте френски рафинерии обявиха стачка вчера, а за днес са насрочени събрания на стачните комитети, за да се реши дали протестът ще продължи.

Заради стачка на служителите вчера беше затворена дори Айфеловата кула - най-посещаваната френска забележителност.

По данни на министерството на вътрешните работи във вчерашните протести срещу пенсионната реформа са участвали 1.2 милиона души, което е рекорд от началото на движението, започнало през март, както и според статистиката на правителството.

Въпреки стачките френският Сенат прие в понеделник вечерта ключов член от проекта за пенсионна реформа, увеличаващ от 65 на 67 години възрастта за пълна пенсия, след като в петък одобри увеличаването на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 години. Горната камара на френския парламент възнамерява да довърши тази седмица обсъждането на проекта, така че реформата да бъде приета преди края на месеца.

От своя страна правителството обяви, че няма да отстъпи за пенсионната реформа.
Споделяне

Още от Свят