Стачки хвърлят в хаос летищата на Европа

Стачки хвърлят в хаос летищата на Европа

Стачки и протести на работещите във въздушния транспорт на редица европейски страни обричат на хаос много летища на континента, като потърпевши са хиляди пътници, включително от и за България.

Въздушните връзки на Гърция с външния свят ще бъдат напълно прекратени за едно денонощие в сряда заради стачка на авиодиспечерите. Това се казва в изявление на гръцките авиокомпании и летищни власти, разпространено във вторник.

Полетите от и до Атина от летище София в сряда са отменени, потвърдиха и от столичния аеропорт.

Гръцките ръководители въздушно движение решиха да се присъединят към планираната за сряда обща стачка на заетите в държавния и частния сектор срещу мерките на правителството за съкращаване на бюджетните разходи. Това е втората 24-часова стачка на диспечерите за две седмици.

Водещите гръцки авиокомпании "Олимпик еър" и "Егейски авиолинии" обявиха отмяна на всички вътрешни и международни полети. Летищата в страната, включително атинското международно летище "Елефтериос Венизелос", няма да приемат и изпращат полети.

Въпреки че пилотите от най-голямата германска авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) прекратиха стачката във вторник от 1 часа след полунощ българско време, половината от полетите на авиокомпанията бяха отменени за целия ден.

Необходими са няколко дни за преодоляване на последствията от понеделнишката стачка и да се влезе в обичайния график, поради което "Луфтханза" днес ще извършва полетите си според въведения заради стачката извънреден план.

Полетите от и до Мюнхен и Франкфурт от летище София също няма да бъдат изпълнени. Разписанието на авиокомпанията ще се изпълнява нормално от сряда.

Около 4500 пилоти от "Луфтханза" и нейните филиали "Джърмануингс" (Germanwings) и "Луфтханза карго" (Lufthhansa Сargo) започнаха стачката в понеделник малко след полунощ, но снощи тя бе отменена до 9 март, за да се даде възможност на протестиращите и ръководството да възобновят преговорите.

Преките щети от стачката по оценка на авиокомпанията възлизат на 25 милиона евро.

Ръководството се опитва да излезе от ситуацията с най-малко загуби и най-малко неудобства за своите пътници. Така например, ако самолетният билет е за датите от 22 до 25 февруари, но пътникът се бои да лети, въпреки че полетът му не е отменен, "Луфтханза" предлага безплатна промяна на датата до 31 март, ако не бъде променен маршрутът.

В Германия пътниците ще бъдат обезщетени, ако при отменен полет решат да използват ж. п. транспорт.

Същевременно и френските авиодиспечери обявиха началото на петдневна стачка - втората от началото на годината. Предишният протест беше в средата на януари.

Френските авиодиспечери протестират срещу евентуалните съкращения, които могат да последват при въвеждането на единната система за контрол на въздушните съобщения. За такава система водят преговори Франция, Белгия, Германия, Люксембург, Холандия и Швейцария.

В резултат на стачката, която започна във вторник, са отменени една четвърт от полетите от летище "Шарл де Гол" и половината от летище "Орли". Засега основната част от отменените полети са по вътрешните линии.

На 22 февруари над 80% от членовете на профсъюза на стюардите на британската авиокомпания "Бритиш еруейс" гласуваха за провеждане на стачка за повишаване на работната заплата и подобряване на условията на труда. Предполага се, че протестната акция ще се проведе идния месец.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?