Стълкновения между протестиращи шофьори и властите в Атина

Стълкновения между протестиращи шофьори и властите в Атина

Гръцкото правителство използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици шофьори на камиони, протестиращи в Атина, предаде ББС.

Превозвачите отказват да се подчинят на извънредната правителствена заповед да прекратят пълзящите стачни действия.

Шофьорите имат срок до четвъртък да се завърнат на работните си места или могат да бъдат арестувани, а книжките им отнети.

Стачката, която навлезе в четвъртия си ден, парализира Гърция.
Повечето бензиностанции в Атина вече нямат гориво, а в магазините и фабриките не достигат стоки и материали. Заради създадените затруднения туристи анулират резервации.

Пред транспортното министерство в Атина хвърчат бутилки, шофьорите се опитват да пробият загражденията и да влязат вътре.

Шофьорите са против плановете на правителство за отваряне на сектора за по-голяма конкуренция като част от мерките, договорени с МВФ и ЕС.

Реформата е част от пакета на еврозоната и МВФ на стойност милиарди долари за изваждане на страната от финансовата и икономическа криза.

Членове на съюза на шофьорите в Гърция заявиха, че няма да приемат ултиматума на правителството и го предизвикаха да вземе насила камионите им.

Финансовият министър Георгиос Папаконстантину каза обаче, че няма да позволи на шофьорите "да държат обществото като заложник".

"Никой няма право да парализила страна, никой", добави той.

Заповедта за завръщане по работните места беше издадена, след като преговорите между правителството и шофьорите се провалиха.

Подобни заповеди обикновено се издават само във време на природни бедствия или война.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?