"Стандарт енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

В разгара на дебата в парламента по вота на недоверие на правителството, финансовият министър Милен Велчев обяви, че преди минути агенция "Стандард енд Пуърс" е обявила повишаване на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна.

Видимо доволен, Велчев се похвали, че агенцията предварително е калкулирала изхода от утрешното гласуване и така е спазена добрата традиция да се подобрява кредитния рейтинг на България в дни, когато се обсъжда вот на недоверие.

Пред депутатите Велчев цитира част от мотивите за това решение. Подобрената перспектива се основава на очакванията за стабилен икономически растеж и по-бързи от очакваните темпове на намаление на държавния дълг. Подобрена е външната ликвидност, присъединяването на България към ЕС върви към финализиране през 2007 г., перспективите за растеж са подкрепени от силна конкурентноспособност и политическа воля за предпазлива макроикономическа политика.

Има разлика между тезите на "Стандард енд Пуърс" и мненията, изразявани днес от зам.председателя на БСП Румен Овчаров и други представители на опозицията, коментира Велчев.

В интернет сайта на международната рейтингова агенция се обяснява, че променената перспектива е за рейтингите на България по кредитите в чужда и местна валута. "Стандард енд Пуърс" потвърждава досегашните рейтинги по дългосрочните и краткосрочните кредитни задължения на България в чужда валута - съответно "ВВВ-" и "А-3", и по дългосрочните и краткосрочни кредити в местна валута - съответно "BBB" и "A-3".

Въпреки увеличените държавни разходи в края на 2004 г., растящите приходи допринесоха за натрупването на общ бюджетен излишък, отбелязва агенцията. Тя прогнозира, че през изборната 2005 г. вероятно ще се стигне до балансиране на бюджета, под влияние на политическия натиск за извънредни разходи.

Общият публичен дълг на страната намалява бързо - тенденция, която бе допълнително стимулирана от слабостта на щатския долар и от операциите по обратно изкупуване на брейди облигации през 2004 и в началото на 2005 година. Поради това "Стандард енд Пуърс" прогнозира, че през 2005 г. съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт ще спадне до 30 процента. През 2000 г. това съотношение бе 80 на сто.

 

Споделяне

Още от Бизнес