Станишев: ГЕРБ оставя ”опоскана държава” и социални проблеми

Социалистите предлагат алтернативен бюджет и започват предизборни обиколки в страната

Сн. БГНЕС

ГЕРБ ще ни оставят в една опоскана държава с огромни социални проблеми и бедни граждани, заяви в събота лидерът на БСП Сергей Станишев по време на заседанието на Националния съвет на партията.  Той посочи, че в  края на управлението на ГЕРБ всеки българин ще бъде по-беден.

Националният съвет на БСП одобри основните приоритети, които ще бъдат включени в алтернативния бюджет на левицата за 2013 г. Сред тях са заетостта, борбата срещу бедността, доходите, майчинството, младежите, образованието, квалификацията и науката.

Станишев разкритикува  правителството за счетоводния подход при вдигането на пенсионната възраст.

”Да караш хората да работят, за да не им плащаш пенсия, а в същото време една трета от младите хора да са безработни, е счетоводен подход, а не реална реформа”, коментира Станишев.

”700 000 българи официално са без работа. Това са безработните и обезкуражените. Бедността и безработицата обхващат все повече българи по същество. Половината българи са в състояние на бедност и тежки материални лишения”, заяви той.

БСП настоява отново майчинските да се вържат за минималната работна заплата, а на всяко дете да бъде осигурена детска градина или ясла от 1 септември 2013 г. Ако общините не може да се справят, държавата трябва да им помогне с ресурс, което е своеобразно обезщетяване на родителите, смятат още от БСП.

Според Станишев приоритетни трябва да бъдат образованието, квалификацията и науката. "В момента има политика, която съвсем целенасочено унищожава науката. При настоящото правителство ситуацията е следната: Фонд Научни изследвания - секира, Българска академия на науките - секира, средства за научни изследвания и иновации в университета - секира от ГЕРБ”, посочи Станишев.

През следващия месец на членовете на Националния съвет и депутатите на левицата започват масирани посещения в  страната. "Трябва да направим тези срещи с хората като цялостна кампания на БСП. Настоявам членовете на работните групи да се отнесат максимално отговорно, да се постараем в рамките на тези посещения да стигнем до максимален брой хора", заяви Станишев.

Според него, хората трябва да разберат какво готви правителството с проектобюджета и какви са предложенията на БСП. "Хората трябва да разберат връзката между тяхното отчайващо положение и политиката на ГЕРБ. При това правителство не може да има друга алтернатива за страната", посочи Станишев.

Споделяне

Още от България