Станишев и Борисов пак започнаха прехвърляния на топката

Десет дни преди изборите за Европарламент премиерът и председател на БСП Сергей Станишев се включи лично в атаката срещу неформалния лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов, подгряна преди това от други водещи социалисти.

Повод за поредния сблъсък е обявената за 15 май стачка на столичния градски транспорт. Тонът на задочните словесни битки звучи като римейк на кавгите им от зимата около кризата с боклука и извозването на балите с боклук. В промеждутъците двамата от време на време демонстрират добри отношения, снимат се заедно на първи копки и т.н.

В разгара на корупционния скандал “Александров - Овчаров” социологическите агенции измерват, че партията на Борисов ГЕРБ настига БСП и може да я измести като първа политическа сила на евроизборите. Последното проучване на “Алфа рисърч” показа 15.5 на сто подкрепа за социалистите и 13.2 процента за ГЕРБ.

Визирайки предстоящата стачка на градския транспорт в София, премиерът заяви в сряда, има опит “някои проблеми да бъдат прехвърлени към правителството и да бъдат експлоатирани за предизборни цели”.

“Вие разбирате, че една стачка, която блокира движението в столицата, по която не е имало ефективни преговори между Столична община и работещите в общинското дружество “Градски транспорт”, се прехвърля към правителството”, каза Станишев, който разбрал за проблема с транспорта от медиите.

Самият Борисов вече два дни натъртва, че Столична община не може да удовлетвори нито едно от исканията на шофьорите и че тези искания са предадени на Министерски съвет още в края на март. Шофьорите се борят преди всичко за вдигане на заплатите. Това може да стана само с промяна в Наредбата за определяне на заплатите в общинските и държавните дружества, което е от компетенциите на Министерски съвет.

“Само преди два месеца и половина правителството по незнайни критерии разпредели 239 млн. лева  излишък. Да бяха дали тези пари на хората”, заяви преди ден Борисов. Той подкрепи искания на стачкуващите, въпреки че техните действия ще блокират ръководения от него град.   

В сряда Станишев обяви, че правителството е готово да съдейства за решаване на въпроса, но той е в правомощията преди всичко на общината. “Кметът в момента не присъства в столицата, той е в активна кампания, а не решава проблемите на София”, каза Станишев, уточнявайки, че и сега държавата плаща картите на студентите, полицаите и военните.

Дори и Столична община да намери пари за увеличение на заплатите, това няма как да стане без промяна в наредбата. Бойко Борисов обаче започна отново да припомня тезата си, че правителството дава пари на онези общини, на които иска.

“Ясно е, че не малко политически субекти, които по същество няма какво да предложат като икономическа и социална политика, единствено могат да правят политика от яхване на скандали и тяхното политизиране и от тяхната експлоатация за предизборни цели”, обстойно обясни лидерът на БСП и предупреди за “ реална опасност страната да се дестабилизира”, което нямало да бъде допуснато от тройната коалиция.

След това допълни, че държавата е “решила проблемите” с околовръстния път, метрото и боклука.

Преди изявлението на Станишев, Борисов разпрати писма до синдикатите с искане стачката да бъде изместена за след изборите, за “да престанат опитите за нейното политизиране”.

“Във връзка със зачестилите спекулации, че стачката е инициирана пo политически причини и е свързана с предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, в които спекулации беше замесено и моето име, ви предлагам следното: ако правителството не изпълни исканията на шофьорите от градския транспорт и провеждането на стачката е неизбежно, тя да започне на 21 май, понеделник”, се казва в писмото на Борисов до председателите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Желязко Христов и Константин Тренчев.

”Молбата ми е с цел да се прекратят политическите инсинуации по темата и асоциациите с отдавна отминали години и факти”, се казва в писмото на Борисов.

След получаването на писмото председателят на стачния комитет Павел Христов заяви, че кметското предложение ще бъде разгледано в четвъртък.

"Датата се е оказала проблемна едва сега, когато наближава, а вече четири месеца, докато траеха преговорите, всички си мислиха, че се шегуваме, че ще стачкуваме", добави той, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България