Станишев "няма спомен" да е предлагал премиерския пост на Първанов

Станишев "няма спомен" да е предлагал премиерския пост на Първанов

Лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев заяви в петък, че "няма спомен" да е предлагал на президента Георги Първанов да поеме премиерския пост през 2005 година.

За такова отправено му предложение съобщи по-рано същия ден пред бТВ Първанов, обяснявайки, че няма интерес към премиерския пост.

На въпрос на Mediapool означава ли това, че президентът лъже, Станишев отговори "не съм казал такова нещо, но не си спомням".

Преди изборите през 2005 г. беше важно БСП като партия, водеща според проучванията, да заяви своята кандидатура за министър-председател, каза Станишев пред репортери. Той уточни, че друг вариант, освен неговата кандидатура за премиер, не е била обсъждана. Станишев припомни също, че още на партийния конгрес през април 2005 г., проведен преди изборите, е казал ясно, че ще стане министър-председател, ако БСП спечели вота.

През 2005 г. водих много разговори както през зимата, така и през пролетта, от гледна точка на самата кампания коя кандидатура за министър-председател би била най-удачна, допълни още Станишев. Той припомни още, че по време на разговорите с НДСВ за сформиране на коалиционно правителство, царистите са поставили условие да влязат в коалиция, само ако министър-председател стане Симеон Сакскобургготски. Това беше един от споровете, посочи бившият премиер.

На въпрос дали с признанията си, че като "плеймейкър" на нов политически проект президентът е дал заявка, че му е и ще му бъде вътрешнопартиен опонент, Станишев отговори: "Президентът не може да ми е вътрешнопартиен опонент, тъй като е президент на държавата. В случая говорим за един хипотетичен проект".

Относно друго обвинение на Първанов, че в края на мандата Станишев е "изтървал" нещата, лидерът на БСП коментира, че уважава мнението на президента и че има право да изразява такова, но това не означава, че би се съгласил с всяко мнение на Първанов.

Запитан кое от двете сутрешни интервюта е гледал – това на Първанов или на Бойко Борисов, Станишев каза, че по това време все още е спял.

Той призна заслугите на Георги Първанов като председател на БСП за отварянето на партията и за диалога с гражданското общество.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?