Станишев обеща “политически решения” след изборите

Станишев обеща “политически решения” след изборите

Премиерът Сергей Станишев заяви в петък, че след европейските избори на 20 май ще е готов да вземе политически решения във връзка с корупционния скандал между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров. В предаването “Пресклуб” на БНТ той обясни, че излизането на Овчаров в отпуск и уволнението на двама зам.-министри е било “ясен знак” към обществото и европейските партньори, че той и партията му БСП са “заинтересовани от изясняване на всички обстоятелства и ще се действа в зависимост от конкретните факти”.

Запитан какво ще прави, ако разследването на прокуратурата се забави, Станишев отговори: “Разследването си е разследване, за политическите действия ще преценявам след изборите за Европейски парламент."

Той уточни, че Овчаров продължава да участва в предизборната кампания на партията като неин зам.-председател.

Станишев, който също обикаля предизборно страната, смята, че хората не се интересуват от корупционния скандал.

По повод твърденията му, че има опасност от политическа дестабилизация, премиерът бе запитан кой иска такава.

Има политически сили, има и икономически фактори, отговори Станишев. Помолен да конкретизира, той каза: “Който разчита чрез нестабилност да се вмести в политическия живот, във властта и в разпределението на ресурсите, защото си мисли някой, че европейските фондове могат да бъдат откраднати”. Същевременно допълни, че европейските правила са “железни”, “прозрачни” и важат за България. За пример даде аферата с програма САПАРД - преди не било възможно подобно нещо да излезе наяве, да има ясно разследване и да се носи отговорност, а сега нещата са различни заради членството в ЕС.

По повод твърденията на министър Овчаров, че атаките срещу него са заради засегнати икономически интереси на кръгове в БСП, свързани с ДС, Станишев заяви: “ В България има много, така, специалисти по задкулисни действия, кукловодство, но мога да им кажа, че нито един сценарий не може да бъде реализиран в нашето сложно общество така, както е замислен.”

“Правилата все повече стават и ще стават европейски. Това просто всеки трябва да го разбере”, заяви премиерът.

Той повтори мнението си, че ГЕРБ е популистка партия, а лидерът Бойко Борисов ѝ не е направил нищо радикално за промяна в Столична община, въпреки помощта на правителството.

Запитан за близостта на Борисов с президента Георги Първанов и фактът, че Борисов не позволява на партията си да критикува държавния глава, Станишев отговори: “Е, слава богу, че остана един човек в държавата, към когото г-н Борисов да е пестелив все пак…Мога да го приветствам за това”.

Запитан за отношението на Първанов към Борисов, премиерът каза: “Питайте държавния глава”.

Резултатите от изборите ще покажат какви коалиции ще се правят, каза Станишев. Запитан свиква ли вече с Борисов и с мисълта, че след едни следващи избори може да управляват заедно, той отговори: “Аз за разлика от г-н Борисов не раздавам толкова квалификации. И освен това не се бъркам в работите на неговата партия. Защото малко комично ми звучи, когато той започва да казва - аз ще правя коалиция с БСП, ако се смени еди-кой човек от ръководството”.

Според Станишев “икономически интереси” стоят зад последните убийства – на председателя на общинския съвет в Несебър и на президента на футболния клуб “Локомотив”- Пловдив. Той обясни това с “хаотичния и неорганизиран” преход в България, както и с това, че “беше много силно разградено МВР”.

Част от икономиката е в сивия сектор и “една от целите на правителството е максимално да работим за изсветляване на икономиката”, каза Станишев.

По повод един от скандалите на седмицата – показно струпване на полиция и охрана в Съдебната палата и нанесен от униформени побой над журналист покрай явяването в съда на сикаджията Младен Михалев – Маджо, премиерът се ограничи с оценката: “Демонстрацията на сила или  такъв тип масовост не е добро нещо според мен”.

Споделяне

Още от България