БСП обвини ГЕРБ за енрегийния срив

Станишев пита чии интереси е защитавал Митко Каратиста в ЧЕЗ

Делян Добрев: Нашето правителство е първото, взело дивидент от компанията

Станишев пита чии интереси е защитавал Митко Каратиста в ЧЕЗ

Управлението на ГЕРБ доведе до тотално дебалансиране и срив в енергийната система, които се дължат на безстопансвеност, неконтрулируемо пускане на ВЕИ централи в корпоративен интерес, срив в индустриалното и битово потребление, въвеждане на неконуретна такса за пренос на електроенергия. Това обяви лидирът на БСП Сергей Станишев в петък, като отново постави чувствителния за Бойко Борисов въпрос "чии интереси е защитавал Митко Каратиста в ЧЕЗ". Последва пресконфернеция на бившия министър на икономиката и енрегетиката Делян Добрев, според когото обвиненията на социалистите целят да оправдаят изграждането на АЕЦ "Белене", от която няма полза.

И прокуратурата установи безстопанственост

Станишев е убеден, че проверката на прокуратурата в енергийния сектор е потвърдила и доказала твърдението на БСП, че при ГЕРБ държавата не се е грижила за своята собственост.

"И Трайчо Трайков, и Делян Добрев, които са принципал на държавната собственост, не са упражнявали своите права и задължения. Следват въпросите защо за три години и половина ГЕРБ и точно тези министри не поискаха от ЕРП-тата дивидента, който се полага на държавата за тези 33% дял. За 4 години в хазната са влезли едва 1.7 млн. лева от общо 5 млн. само за 2009 г. През следващите години държавата не е поискала и не е взела стотинка дори и преди продажбата през 2012 г. на остатъчните държавни дялове (в ЕРП-тата – бел.ред.). Преди да се продаде на цена три пъти по-ниска, отколкото през 2004 г. държавата не си е прибрала дивидента, който ѝ се полага", заяви Станишев.

Той подчерта, че от тази неизгодна продажба и несъбирането на дивидентите държавата е загубила 200 млн. евро.

Нали Борисов има 100 очи и 100 уши, не е ли знаел за Митко Каратиста

"Логично е да попитаме чии интереси е защитавал Митко Каратиста (Димитър Стефанов, бившият шофьор на Румен Николов-Пашата, считан за близък до Бойко Борисов, е в надзорния съвет на дружеството "ЧЕЗ България" ), от кого е сложен, чии интереси е отстоявал в Надзорния съвет на ЧЕЗ и защо прокуратурата води следствие срещу неизвестен извършител. Г-н Борисов винаги е заявявал, че има 100 очи и 100 уши и че наблюдава всичко в държавата. Нали твърди, че подслушва своите министри, той не е знаел за всичко това, което се е случило или е мълчал и е бил част от тази политика, отговорете си сами", запита още Станишев.

Митко Каратиста, около чиято персона и действия витаят множество спекулации, е назначен в надзорния съвет на "ЧЕЗ България" не от квотата на държавата, а от тази на чешката централа. Как централата на ЧЕЗ е решила да наеме Стефанов и дали е имало консултации с високопоставени фигури в София, засега никой не коментира.

Делян Добрев: Нашето правителство е първото, взело дивидент от ЧЕЗ

Делян Добрев, който в момента е кандидат-депутат на ГЕРБ, заяви, че правителството на ГЕРБ е първото, което взе дивидент от 41 млн. лв. от ЧЕЗ, който не е реинвестиран, а от другите две дружества .- около 2 млн. лева. От 20011-12 г. държавата винаги е гласувала "за" разпределяне на дивидент. Ако имаш 33% в дружество, не можеш да казваш какво да прави то - дали да разпределя или не дивиденти, посочи Добрев за периода преди МИЕТ да продаде миноритарния си дял в ЧЕЗ.

Той не коментира образуваното от прокуратурата досъдебно производство за безстопанственост за периода 2011 – 2012 г. Обвинението е срещу неизвестни длъжностни лица от икономическото министерство. Според главния прокурор Сотир Цацаров сред тях попадат бившите министри на енергетиката, както и други висши чиновници. Бивши министри през този период са били Петър Димитров, Трайчо Трайков и Делян Добрев.

Според Добрев прокуратурата ще провери всички факти, печалбите, дали тези печалби са реинвестирани, дали в оценката на инвестиционния посредник са влезли и невъзстановените печалби и направените инвестиции. Няма как те да не са, заяви бившият министър.

В началото на т.г. пред парламентарната комисия за борба с корупцията Лъчезар Борисов от МИЕТ призна, че ЧЕЗ е изплатило на държавата 41 млн. лв. дивидент след среща с премиера Бойко Борисов. След разговор с бившия министър Трайков ЕВН и ЕОН (сега Енерго Про) също се съгласиха да дадат по 1.6 млн. лв. дивидент на държавата.

Изпуснат контрол върху ВЕИ централи и неконкурентна такса "пренос"

Според БСП, ГЕРБ съвсем съзнателно, заради корпоративни интереси, изпуснаха контрола върху пускането в експлоатация на ВЕИ централи. През 2009 г. мощностите на фотоволтаиците са били 25 мегавата, сега мощността е над 1000 мегавата.

Друга ключова причина за състоянието на държавните производители - това е таксата пренос, която беше увеличена миналата година от юли двойно и направи българската енергетика неконкурентоспособна, каза Станишев.

На фона на кризата със свръхпоризводството на ток, БСП, които настояват да се изгражда и АЕЦ "Белене", Сергей Станишев заяви, че проблемът е сривът на потреблението у нас. За три и половина години управление на ГЕРБ индустриалното потребление се е свило с 40 процента, посочи той. България винаги е била износител на електроенергия, за първи път от 20 години сме транзитна държава на ток от Унгария и Румъния за Турция, отбеляза Станишев.

Според бившия му зам.-енергиен министър и настоящ кандидат-депутат Явор Куюмджиев намалението на такса "пренос" ще позволи да се възстанови износът на ток.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев предложи още след встъпването си в длъжност миналия месец намаляване на таксата за пренос, но уточни, че крайното решение е на ДКЕВР.

"Незабавно да се върне таксата "пренос" от юли месец 2012-а година. От 36 лева да стане отново 18 лева. Това веднага ще позволи в цялата енергийна система да влязат няколкостотин милиона лева за следващите месеци", заяви Куюмджиев.

На своята пресконференция Делян Добрев обясни, че може да има намаление на такса "пренос" на електроенергия и че още при предаването на властта на служебния министър Асен Василев го е посъветвал да се възползва от чл. 70 в Закона за енергетиката, който дава право на министъра да издаде извънредна заповед.

БСП предлагат още да се въведе лимит на електропотребление на по-ниски цени, за да се помогне на най-уязвимите социални групи, и да започнат преговори по дългосрочните договори за задължително изкупуване на ток.

Според БСП рязко ограничено е и потреблението на хората заради сметките, така и те икономисват. Станишев посочи, че ГЕРБ ще обясняват как нямаме нужда от ново мощности, но това не е така.

Лидерът на БСП подчерта, че всички приказки на ГЕРБ в тяхната поредна програма са куха работа, защото тя е отрицание на тяхната политика досега. "Кой ще направи тази нова програма Делян Добрев ли, който ощети държавата с 200 млн. евро – несъбирайки дивидента. Няма как те да я направят, защото те смазаха дребния и среден бизнес и българското производство, заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес