Станишев: Върнах Пеевски в кабинета по настояване на ДПС

Делян Пеевски е възстановен на поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии по настояване на ДПС, които носят отговорност за него. Това обясни пред журналисти в четвъртък министър-председателят Сергей Станишев, който преди седмица върна Пеевски.

Той припомни, че зам.-министърът е бил отстранен след сериозни обвинения и обществен скандал, които са изисквали политическа реакция. След проверката на прокуратурата, която се е произнесла по случая, позицията на ДПС, които са наш коалиционен партньор, беше и е, че след като няма обвинения, по които Пеевски да се разследва, няма основания тази ситуация да бъде запазена, каза Станишев. 

Възстановяването на Пеевски е по настояване на ДПС - те са коалиционен партньор и носят отговорност за техните представители в изпълнителната власт, каза Станишев.

С подписа си за връщането на зам.-министъра, премиерът го извади от Столичната следствена служба, където Пеевски е работил преди да стане член на кабинета и където бе възстановен преди месец от Висшия съдебен съвет (ВСС). 

За да се върне Пеевски в изпълнителната власт, ВСС отново трябва да го освободи от длъжност, но ще му пази място в следствието.

Проверка на Mediapool в правния регистър ”Дакси” показа, че Пеевски участва в управлението на сдружение “Спортен клуб Левски”, което от своя страна притежава дялове в 10 фирми.

Шеметно развиващият се млад мъж бе сред основателите на Младежкото НДСВ, от което царистите се разграничиха на по-късен етап. В началото на царското управление обаче, 21-годишният тогава Пеевски беше парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от Пламен Петров – фигуриращ на общи снимки с покойния международен аферист Иван Тодоров – Доктора, в компанията на Милен Велчев и Петър Петров – Амигоса. Чрез въпросната си длъжност Пеевски влиза в управата на пристанище Варна, а името му изплува и при приватизацията на зала “Универсиада” и на спортния комплекс “Тотошанс” в курорта “Слънчев ден”.

Споделяне

Още от България