Станишев вече се преориентира към иракската опозиция

Лидерът на БСП Сергей Станишев направи първа стъпка към отстъпление от досегашната си твърда позиция срещу политиката на САЩ и коалицията по Ирак и в сряда проведе среща с представители на иракската опозиция. Това стана в деня, когато световните медии обявиха сриването на режима на Саддам Хюсеин в Багдад и завземането на столицата от американските сили.

За разлика от президента Първанов, който все още се въздържа да насочи поглед отвъд "нелегитимната" според него война, Станишев и лидери на БСП обсъдиха с иракските представители бъдещето на страната след падането на Саддам.

Срещи с иракската опозиция в България проведоха първи СДС, а след това с тях разговаря външният министър Паси, комитетът "Демокрация за Ирак" и др. Гражданският комитет "14 декември" на Едвин Сугарев публикува сборник "Изборът на свободния свят: мир или Саддам" съвместно с представители на иракската опозиция.

На срещата днес от левицата са се интересували по какъв начин виждат представителите на иракската опозиция ролята на ООН и по какъв начин България като държава може да помогне на Ирак.

Иракската опозиция желае ООН да играе съществена, решаваща роля в установяване на демокрация в Ирак, каза Мохамед Халаф. Той посочи, че в Ирак ще бъде съставено преходно правителство, което да подготви страната за парламентарни и президентски избори. Смятаме, че причина за войната е режимът на Саддам Хюсеин и тази операция беше необходима за освобождаването на иракския народ, допълни Халаф.

В събота ще бъде първата сбирка или конференция на иракската опозиция в Насирия и там ще бъде създадено гражданско управление за освободените територии, каза Халаф. В отговор на въпрос той отбеляза, че в документите на иракската опозиция е ясно записано, че Ирак трябва да бъде единен и няма да има кюрдска и шиитска държава. Халаф съобщи, че опозицията има информация за разположени военни щабове в 1000 къщи.

Сергей Станишев отправи апел към правителството България да окаже хуманитарна помощ на иракския народ. Това би показало доброто отношение на българското общество към Ирак и би заложило добри основи за бъдещото взаимодействие между двете страни, каза днес пред журналисти в парламента Станишев.

До този момент единствената хуманитарна акция в полза на иракския народ и съюзническите сили - даряване на кръв - е организирана от граждански организации, които подкрепят водената от САЩ коалиция.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?