Станков предрича отпор в парламента срещу орязването на следствието

Министърът на правосъдието Антон Станков предрече тежка битка в парламента по приетите вчера от правителството промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), които рязко стесняват обхвата на действие на следствието за сметка на дознанието.

"Не очаквам този закон лесно да мине през парламента" заяви Станков и прогнозира, че ако поправките бъдат приети, със сигурност съдебната власт ще ги атакува пред Конституционния съд. В началото на миналата седмица Висшият съдебен съвет излезе със специална декларация срещу поправките, обвинявайки правителството, че се опитва да заобиколи конституцията.

Законопроектът предвижда към дознателите в МВР да се прехвърлят 95% от делата. Освен по криминалните случаи, полицейските дознатели ще работят по икономическите престъпления - измами, присвоявания, престъпления по служба, както и по дела, свързани с банки и приватизация. На следователите остават 5 процента - за шпионаж, диверсия, престъпления срещу мира и човечеството, умишлените убийства и подкупите.

В петък министърът на правосъдието посочи, че освен увеличаване на кръга от престъпления, които ще се разследват от дознателите, промените в НПК рязко ограничават възможността дознанията да бъдат преобразувани в следствия. "Това е един от факторите, които забавяха досъдебното производство", коментира Станков.

За разлика от режима в следствието, дознателите сега имат едномесечен срок за водене на разследването.

С този законопроект България изпълнява поетите задължения да ускори досъдебното производство, каза още Станков.

Бързото и ефективно разследване е ангажимент, поет от правителството пред ЕС при затварянето на преговорна глава "Правосъдие и вътрешен ред". Според евростандартите, разследването трябва да е или към криминалната полиция, или към прокуратурата, която обаче също е орган извън независимата съдебна власт.

Преди седмица стана известно, че в тазгодишния си доклад за България Европейската комисия за пореден път ще констатира липсата на напредък в реформата на досъдебното производство в България. Този път обаче Брюксел ще ни задължи да извършим необходимите промени.

Експертите на ЕС, които извършиха проверка на място в България, дават негативна оценка на реформата в досъдебното производство и препоръчват промяна в българската конституция, която да извади следствието от системата на независимата съдебна власт. Изводите им почти на 100 процента ще залегнат в редовния доклад на Европейската комисия и ще бъдат условие за членството ни в ЕС, призна в понеделник министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

С внасяните промени в НПК правителството се опитва едновременно да ускори досъдебното производство и почти да елиминира следствието от него, като в същото време си спести промяна в конституцията, за която е необходимо свикването на Велико Народно събрание.

Това бе признато в петък и от министър Станков, който определи по-чистия вариант - следствието да премине към МВР, като недобър. Причината е, че за целта трябва да се свика Велико Народно събрание, както вече разтълкува Конституционния съд, а това означава забавяне на преговорния процес, каза Станков.

Вариантът с промени в НПК съхранява следствието и специалистите в него, смята министърът на правосъдието.

Преди дни ръководството на Националната следствена служба (НСлС) обаче за пореден път обвини изпълнителната власт, че с поправките се опитва елегантно да закрие независимия разследващ орган.

Много е опасно да се посяга на самостоятелността на разследването, заяви в неделя заместник- директорът на националното следствие Румен Андреев. Той прогнозира голям срив в системата на наказателното правораздаване, ако тези поправки бъдат приети, тъй като в МВР няма подготвени хора, които да поемат работата на следствените органи.

Днес правосъдният министър призна, че в момента законовата база не гарантира независимостта на разследването, което извършват дознателите в МВР. Разрешението, според Станков, е в промени на Закона за МВР, които да дадат специален статут на дознателите и да им гарантират степен на независимост от изпълнителната власт.

Правосъдният министър добави, че колегата му Георги Петканов е поискал по-дълъг, 6-месечен период след приемане на измененията в НПК за тяхното прилагане, за да се преструктурират и специализират по видове престъпления дознателите.

Следващата седмица Станков ще се срещне с премиера, главния прокурор и директора на НСлС, за да се постигне съгласие за промените в следствието. Никола Филчев също се обявява против прехвърлянето на следователските функции към МВР.

Споделяне

Още от България