Старият директор на пристанище Бургас е върнат на поста

Диян Димов

Старият директор на държавното дружество "Пристанище Бургас" Диян Димов е върнат отново на поста. Това съобщи Министерството на транспорта във вторник.

Димов беше начело на порта при управлението на ГЕРБ. Бившият вече транспортен министър Данаил Папазов се изказа ласкаво за него при първото си посещение в Бургас и заяви, че няма причини да уволнява колегата си. Месец по-късно обаче, на 29 юли 2013 г., промени коренно мнението си и разписа заповед за уволнение на Димов.

На негово място беше назначен областният председател на БСП Николай Тишев. Официалният мотив за сегашната му смяна е влошеното финансово състояние на дружеството от началото на годината, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

Министър Ангелкова беше на посещение в Бургас в понеделник като уволнението на Тишев е било официално коментирано при закрити врата.

В събота Мая Манолова призова да се защитят с протести уволненията на партийните кадри на БСП, които нарече "немотивирани".

Диян Димов е завършил "Икономика и организация на водния транспорт" в Одески институт за инженери на Морския флот на Украйна. Той има над 25-годишен стаж на "Пристанище Бургас", като през този период е заемал различни длъжности.

От 1988 г. е началник на отдел "Анализ, статистика и труд". През 2003 г. става заместник-ръководител на терминал "Насипни товари", а година по-късно е назначен за директор на дирекция "Експлоатация" в порта. В периода от 2010 г. до юли 2013 г. заема поста изпълнителен директор на пристанището.

Когато поема ръководството на държавния порт то е с 13 млн. лв. загуба, но вследствие на неговото управление дружеството подобрява значително финансовия си резултат и до средата на 2013 г. дружеството реализира печалба от 5 млн. лв.

През този период пристанището бележи и сериозен ръст на обработените товари, като само за 2011 г. той е 13 %. През първите шест месеца на 2013 г., когато той все още е бил на поста изпълнителен директор, са обработени близо 80% от товарите за цялата година.

След смяната му пристанището показва влошено финансово състояние, като от началото на 2014 г. досега портът постига едва 176 хил. лв. печалба, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?