Статистиката отчете скок в продажбите на битова техника и леки коли

Приходите от търговията на дребно със стоки за домакинството и битова техника са нараснали с 20.7 % през септември спрямо същия период на миналата година, а увеличението на реалния обем на продадените артикули от групата е с 25.2 на сто, сочат данните на Националния статистически институт. За същото време ръст от 16.6 % бележат и приходите от продажби на леки коли, резервни части за тях и горива, като само постъпленията от изтъргуваните коли са с 21.9 на сто повече, сравнено със същия период на 2003 година.

Рязкото увеличение на продажбите на посочените групи стоки може да се обясни с широкото навлизане на пазара на различни схеми за покупки на лизинг, както и с улеснения достъп до потребителски кредити, който търговските банки въведоха масово.

През септември има ръст и в продажбите на дребно и на другите групи стоки - той е 12.9 % при лекарствата и медицинските стоки, с 10.9 на сто - на облеклото и обувките, и със 7 на сто - на храните.

Продажбите за периода януари - септември 2004 г. по съпоставими цени нарастват с 13.4 на сто спрямо същия период на предната година. По-висок ръст се наблюдава при нехранителните стоки - 16.7 на сто, дължащ се основно на увеличените продажби на стоки за домакинството и битова техника, отбелязват статистиците. Продажбите на храни, алкохол и цигари са се увеличили общо със 7.5 на сто.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?