Стефан Софиянски напуска политиката, но довършва мандата си в парламента

Стефан Софиянски напуска политиката, но довършва мандата си в парламента

След като лидерите на ДСБ и СДС Иван Костов и Петър Стоянов се оттеглиха от постовете си заради резултатите от евроизборите, във вторник и бившият кмет на София и председател на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски обяви, че напуска политиката. Той обясни пред бТВ, че ще довърши депутатския си мандат “чисто професионално”, но “освобождавам всички постове в ССД, оставам редови член на партията и  винаги ще гласувам за дясното”.

“Излизам от политиката, не е въпрос да се хвърлят оставки, не е въпрос да разнасяме хартийки, въпрос е на позиция. Затова направих и тази кратка равносметка на 15-те години, в които съм бил ангажиран в обществения живот”, обясни оттеглянето си от политическия живот Софиянски.

Той обясни, че политиката му е дала много приятели и ще остане с тях, както и че остава на основните си позиции, които трябва да отстояват и ССД, и десните сили. “Човек не трябва да живее с мисълта, че цял живот ще бъде в политиката”, допълни той. 

По повод оставането му в парламента, Софиянски обясни, че не може да напусне, защото “ССД има само трима народни представители”. Той каза, че една от задачите му в НС е да довърши приемането на Закон за София.

По мнението му оттук насетне е важно в политиката да дойдат нови амбицирани хора. “Смятам, че дясното, както във всяка нормална европейска държава, има перспектива. Говоря за тежко положение на земеделското стопанство, особено на зърнопроизводителите. Говоря за задаващите се финансови проблеми, говоря за нулевото усвояване на европейските фондове”, коментира бившият кмет на София.

Според Софиянски решението на ситуацията в страната са предсрочни парламентарни избори, които да се проведат след местните наесен. Ако десните вземат четири от шестте големи областни центрове в страната, те ще имат възможността на много по-широка основа да покажат алтернатива на сегашното управление и напролет да се върви към предсрочни избори, смята той.

Бившият син кмет на столицата и бивш служебен премиер през 1997 г. каза още, че десните сили трябва да излязат с единна кандидатура за софийски кмет, “като нормално в момента е да се застане зад кандидатурата на Бойко Борисов”.

Запитан дали е възможно настоящият кмет на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да стане премиер на България, Софиянски каза, че “искрено му го пожелава. “Още повече му пожелавам да има успешно управление, защото и аз съм софиянец и искам София да е хубава, искам... аз съм българин и искам хубава страна”.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?