Стикер върху топломера вече издава кражбите на парно

Саморазрушаващият се стикер пази от кражби на топлоенергия

Саморазрушаващ се холограмен стикер, който се залепя върху топломера или пломбата на сваления радиатор и е разработен специално за условията в България, издава кражбите на топлоенергия. Над 200 сгради в София, които са си сменили уредите за дялово разпределение с топломери с дистанционно радиоотчитане, вече имат такива стикери, съобщиха от "Техем Сървисис", което обслужва най-много клиенти в страната.

Идеята е взаимствана от представителството на компанията в Румъния, където също има проблеми с кражбата на топлинна енергия между съседи.

Саморазрушаващият се холограмен стикер е топло устойчив. Той се залепва директно върху затапеното тръбното отклонение, в случай, че радиаторът в дома е демонтиран и липсва. Всички останали работещи радиатори, част от инсталацията, се пломбират със специално изработени нов вид пломби, върху които се слага стикерът.

Всеки, дори и прецизен опит стикерът да бъде премахнат, видимо нарушава целостта му и е знак, че върху това отоплително тяло е имало манипулация, предупреждава фирмата. Всеки стикер има уникален номер, който се записва в протокол при поставянето му на радиатор, което е и защита срещу фалшификации.

"След направен анализ установихме, че извън защитата, която осигуряват уредите с дистанционно отчитане, чрез вграден датчик за манипулации, остава проблемът при демонтаж на радиатора. Затова инвестирахме в изработката на индивидуалните стикери, които в комбинация с радио уреда, правят защитата срещу кражби двойна.”, заяви Милена Стоянова, управител на "Техем Сървисис".

Споделяне

Още от Бизнес