Стив Ханке: Освободете се от опеката на Фонда

Най-доброто, което България може да направи с бюджетните си излишъци, е за погасява с тях плащанията си към Международния валутен фонд (МВФ), коментира икономистът проф. Стив Ханке пред Радио Нова Европа

Освободете се от кредитите на фонда възможно най-скоро, за да можете изпълнявате икономическата си програма, без МВФ да диктува политиката и специфичните условия, препоръча съветникът на бившия президент Петър Стоянов. Това е много лесно, съществуващата система на валутен борд осигурява общата макроикономическа рамка, допълни той.

Според Ханке, с оглед на присъединяването на България към Евопейския съюз, много малко вероятно е някой да поиска премахване на фиксирания валутен курс между лева и еврото или пък да модифицира валутния борд. Според него независимо какво ще е следващото правителство, то трябва да разхлабва постепенно борда, за да се подготви изоставянето на местната валута и преминаването към международна валута.

Стабилността на страната зависи от икономическата програма на политическата сила, която дойде на власт догодина, и от качествата на държавниците, които бъдат лансирани в управлението, коментира Ханке опасенията на в. Файненшъл таймс за бъдещето на България, ако дойде на власт левицата.

Дефицитът по текущата сметка на България е твърде висок, защото разполагате с много голям ресурс за финансиране, коментира още професорът. Но дори и средата да стане по-неблагоприятна и да няма ресурс за покриването на дефицита, системата има свойствата да се наглася автоматично към свиване, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес