Столичани остават без топла вода през лятото заради ремонти

Столичани остават без топла вода през лятото заради ремонти

Редица столични квартали ще останат без топла вода от 1 август заради мащабен ремонт на 32 км тръби от топлопреносната мрежа, съобщи в четвъртък Стоян Цветанов, изпълнителен директор на “Топлофикация София”.

 

Някои райони ще са без топла вода от 15 до 60 дни. Най-дълго без топла вода ще бъдат кварталите "Гео Милев" и "Лозенец", където се предвижда ремонтите да започнат от 1 август и да продължат до края на септември.

 

В момента без топла вода са жителите на квартал “Овча купел”, където в момента тече ремонта на тръбите.

 

От 1 до 15 август без топла вода остават абонатите на ТЕЦ “София Изток”, където ще бъдат подменени около 10 км тръби.

 

Абонатите на ТЕЦ “София” ще са без топла вода от 16 август до края на месеца. В този топлорайон ще бъдат подменени 7 км тръби.

 

Планирана е подмяна на още близо 8 км тръби в топлорайон “Земляне” и на 3 км в топлорайон “Люлин”.

 

“Въпреки че сме осигурили частично пренасочване на засегнатите абонати от една топлоцентрала към друга и ще подновяваме топлоподаването поетапно, където е възможно, сме наясно, че някои клиенти ще усетят сериозни битови неудобства. Графиците за рехабилитация на мрежата са направени така, че да могат да се ремонтират най-тежките от гледна точка на аварии райони и да се подмени възможно най-дълго трасе", обясни топлофикационният шеф.

 

"Ще положим всички усилия да работим ускорено, защото и за нас това е загуба, но нямаме избор и ремонтите трябва да бъдат извършени. Само за последните 6 месеца авариите в тези участъци на столицата бяха чести, а според нашите данни ситуацията е била подобна и през миналата година.”, допълни Стоян Цветанов.

 

По думите му за пръв път от близо 6 години компанията ще извърши толкова мащабни ремонтни дейности, за да намали броя на авариите, които през миналия отоплителен сезон бяха често явление.

 

"От 960 км топлопреносна мрежа, едва 150 км са рехабилитирани и именно остарелите тръби са причината за честите аварии в системата. Ето защо тази и следващите три години сме си поставили амбициозната задача да подменим общо 130 км тръби. Това е от изключителна важност и не може да бъде отлагано повече”, каза още Цветанов.

 

Според него ремонтите са единственият път, за да може “Топлофикация София” да работи нормално и да няма аварии.

 

Контролът върху качеството на поставяне и монтиране на тръбите ще бъде изключително голям от страна на “Топлофикация”, обеща Стоян Цветанов. Той уточни, че ще издаде заповед за създаване екипи, които всеки ден ще правят проверки за качеството.

Споделяне

Още от България