Столичани вече ще паркират между дървета по централни булеварди

Столична община се готви официално да разреши паркирането между дърветата по няколко столични булеварда, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Това се прави , защото в момента заради паркирани автомобили е заето цяло платно от пътя. За да се освободи място за движение, ще се разреши на колите да паркират на тротоара между дърветата, където това е възможно, обясни Христов и даде пример с бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".


Столична община въвежда и две зони за платено паркиране – синя и зелена, съобщи още Христов. Това ще стане с промени в наредбата за организацията на движението, които предстои да бъдат приети. Очакванията на Христов са двете зони за паркиране да заработят през лятото. Зам.-кметът по транспорта не каза дали ще се повишава таксата за паркиране, която в момента е лев за час.

Разликата между двете зони е в работното им време и времето за престой на автомобилите. Работното време на синя зона е от 8 до 20 часа, като колите ще могат да паркират до два часа. Зелената зона ще работи от 8.30 до 18.30 часа, а автомобилите ще имат право на престой до четири часа.

По отношение на живеещите в рамките на зоните за платено паркиране се предвижда въвеждането на 20 обособени зони за паркиране, които ще могат да се ползват, а не както досега беше разрешено - само между две пресечки по улицата на домашния адрес.

Предвижда се и възможността за обособяването на жълта зона, която ще е безплатна, каза Христов.

С пускането на паркингите по метростанциите ще се въведе и системата "паркирай и пътувай", като билетчето за метрото ще важи за паркиране, съобщи още зам.-кметът по транспорта. Тази заръка беше дадена от премиера Бойко Борисов при една от инспекциите на строящото се метро.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?