Столична община не знае какви имоти притежава

Районните кметове в София не знаят чия собственост са имотите на тяхна територия, съобщи в четвъртък след заседание на Столичния общински съвет (СОС) кметът на община “Средец” Иван Сотиров. Думите му бяха потвърдени и от зам.-председателя на СОС от СДС Борислав Бориславов, който е и председател на строителната комисия в местния парламент.

Сотиров даде за пример това, че няма представа чия собственост е паркингът в Борисовата градина, който е срещу сградата на Националното радио на бул. Драган Цанков. Паркът се намира на територията на неговата община. Сотиров уточни, че някога теренът е бил собственост на “Софийски имоти”. Тази седмица, обаче, от дружеството са му съобщили, че вече не притежават имоти в рамките на парка.

Бориславов каза, че масово районните кметове не са наясно какво правят общинските дружества с терените си в столичните региони.

За пореден път общинарите отложиха разглеждането на предложението всички общински имоти на територията на Борисовата градина да излязат от капитала на общинските дружества “Егида” и “Спортна София” и да се актуват от частна в публична общинска собственост.

Идеята бе цялата Борисова градина, без къпалнята “Мария Луиза”, която е частна, да се трансформира в публична собственост държавна или общинска. Сред терените, които трябва да се даектуват, са и стадионите “Васил Левски”, “Юнак” и “Народна армия”, които са държавни.

Кметът на Средец Иван Сотиров уточни, че целта на градския съвет е първо да се изготви процедура и след това имотите, вече публична общинска собственост, да се отдадат за 10 години на концесия на дружествата, които сега ги управляват.

За пореден път общинските съветници не приеха предложението на зам.-кмета по екологията Милор Михайлов парите за чистота да се увеличат с 5 млн. лв. и решиха пак  да преразгледат концесията за чистотата в София. Председателят на СОС Владимир Кисьов възложи на съветниците от НДСВ Владимир Каролев и Атанас Тасев да подготвят нова задача и параметри на концесията. В коментар зам.-кметът Милор Михайлов, който водеше предишното предоговаряне заяви, че е направил каквото е могъл и пожелава късмет на общинските съветници.

Каролев от своя страна коментира, че столицата не се чисти добре вече 5-6 години. По думите му е възможно да се постигне промяна на някои параметри от концесионния договор, както и да се създаде възможност за контрол върху концесионерите.

Съветниците решиха да създадат звено “Специализиран отряд и вътрешен контрол”. То ще е към столичния инспекторат, чиято администрация ще нарастне от сегашните 240 души на 458 до средата на следващата година. В коментар зам.-кмета по финанси Минко Герджиков заяви, че само за заплати и облекло на новите инспектори ще са необходими допълнително 200 хил. лв за тази година, които не са заложени в бюджета.

Кметът Стефан Софиянски мотивира създаването на звеното с факта, че по столичните улици и например по булевард “Витоша” след 17 часа се появават незаконни улични търговци. Новото звено щяло по-успешно да се справи с този проблем. Кметът допълни, че средствата за заплати ще дойдат от повечето глоби, които ще се събират от нарушителите.

Ако общинският съвет реши, до лятото е възможно всички камиони на фирмите-концесионери по чистота да бъдат оборудвани с GPS системи, каза Каролев. Така ще е ясно какъв е маршрутът на всеки камион и дали той е изпразнил всички кофи по маршрута си. Той допълни, че е вече е разговарял със студенти от Техническия университет в София, които могат да разработят системата. По подобен начин се контролирали колите на градския транспорт.

Каролев допълни, че средствата за въвеждането на системата може да дойдат от спестените пари. По време на сесията Каролев зададе риторичен въпрос защо автомобилите на концесионерите “Волф” и “Чистота” участват в строителството на новия бизнес-парк в близост до хотел Хемус.

След като предложението за увеличение на бюджета за чистотата на София беше отхвърлено, зам.-кметът Милор Михайлов коментира, че няма да го внася повече и ще работи с определения от СОС бюджет, докогато стигне. Още преди седмица Михайлов прогнозира пред Mediapool, че парите ще са достатъчни само до есента. В подкрепа, кметът Стефан Софиянски заяви, че съветниците са гласували две взаимно изключващи се решения – бюджетът на София и старата годишна задача към концесионерите. В един момент тези решения ще трябва да се изравнят, коментира Софиянски. По думите му или трябва да се промени годишната задача към концесионерите, или да се увеличи бюджетът по това перо.

Председтелят на СОС Владимир Кисьов пък определи решението на колегите си като безотговорно. Той обаче опроверга мнението на Милор Михайлов, че няма да има пари за миенето на София преди Великден, като подчерта, че съветът все пак е гласувал отпускането на 2 млн. лв. Част от тях са за еднократно измиване на централната градска част, което трябва да започне идния понеделник.

В коментар по повод отхвърлянето на предложението за годишна задача за чистотата, председателят на групата на ДСБ Вили Лилков обясни, че едва тези дни е станало ясно, че 7 млн. лв. от отпуснатите в бюджета 47 млн. лв. са дадени за покриване на задължения от миналата година. Същевременно, на концесионерите са платени близо 20 млн. лв., с което на практика за първите 3 месеца от годината е изхарчена 1/3 от сумата.

Тези пари няма да стигнат, независимо че концесията е предоговорена, коментира Лилков. По думите му има нарушение на закона, тъй като средствата, които през миналата година са получени от повече събрани средства от такса смет, са били изразходвани за друго, независимо от разпоредбата, че нямат право.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?