Столична община подписва до 10 дни с новите чистачи на града

Столична община подписва до 10 дни с новите чистачи на града

Администрацията на кмета Бойко Борисов си е поставила за цел да подпише договорите за почистването на "Люлин", "Овча купел", "Младост", "Витоша" и "Триадица" до 27 февруари. Това декларира в понеделник ресорният зам.-кмет Мария Бояджийска пред комисията по екология на Столичния общински съвет.

Официални покани за започване на преговори са изпратени до частните компании "Заубермахер", "Ремондис", "Нелсен Чистота" ООД и общинската фирма "Чистота Искър" за сключване на договори за сметоизвозване в тези райони. "Нелсен Чистота" е собственост на фирма "Титан", която успя с жалба до Комисия за защита на конкуренцията да блокира подписването на договора със "Заубермахер".

Срокът, даден на фирмите да се отзоват на поканите за прегорите, е 17 февруари. След това всеки участник ще има 10-дневен период, в който може да обжалва процедурата или общинските условия за влизане в преговори. Ако успеят да се разберат с Бойко Борисов за почистването на тези райони и цените, те ще получат като наградата едногодишни контракти за чистене.

Общината е оттеглила изискванията си фирмите, които ще чистят тези райони, да са работили в градове с население над 600 000 жители. Намалено е и изискването за минимален оборот до 5 милиона лева за всяка една от предходни три години.

На въпрос на общински съветници защо фирма от кръга на "Титан" е поканена на преговори при положение, че тяхна жалба провали конкурса, Бояджийска заяви, че не може да се залагат дискриминационни условия при преговорите.

Зам.-кметът добави, че общинската фирма "Чистота Искър" е поканена, за да ѝ се даде шанс да се докаже. "И без това в момента дружеството извършвало дейности по сметосъбиране и сметоизвозване чрез пряко договаряне", добави Бояджийска.

От Столична община обявиха, че ще обжалват решението на КЗК за отмяна на резултатите от проведения през миналата година конкурс за почистването на петте района. Състезателната процедура бе спечелена от "Заубермахер".

Междувременно австрийската фирма "Заубермахер" декларира в отворено писмо до медиите своята готовност да чисти и петте района на София от 1 март. От компанията заявяват, че предложената от тях GPS-система за контрол на сметосъбирането значително ще оптимизира графиците, "за да се гарантира ефективно дейност".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?