Столична община проучва нов терен за складиране на сметта

Столична община проучва нов терен за складиране на сметта

Поредна безрезултатна среща между столичния кмет Бойко Борисов и представители на инициативните комитети от Суходол, Требич, Мрамор и Кремиковци за боклука на София се проведе в понеделник.

И от двете страни обявиха срещата за абсолютно безполезна. Въпреки това по време на разговорите между кметската администрация е било предложено София да изгаря боклука си в проектирания завод за боклука за нуждите на община Костинброд. По информация на Mediapool от инициативните комитети, кметът е заявил, че ще обмисли предложението.

“Говорихме за това да се намери решение за 3 или 4 години да се депонират отпадъците на територията на София. Имаше възражения от Суходол, имаше и от останалите населени места, така че продължаваме да търсим площадка за депо”, заяви след срещата зам.-кметът по екологията Милор Михайлов.

По думите му никой от инициативните комитети не е изявил желание да преговаря за разполагане на депо в близост до населеното място, което представлява. Михайлов заяви, че по време на срещата не е ставало дума за пари.

Той съобщи още, че от понеделник е започнало проучване на нова площадка от 200 дка за депо за сметта. Теренът е общински, не е мина и е в рамките на Столична община. Резултатът от изследванията ще стане ясен до един месец.

След срещата представителите на село Габра заявиха, че твърдо не искат боклука на София дори и срещу заплащане. По думите на техни представители има голяма опасност ако мина “Чукурово” бъде използвана за разполагане на столичния боклук, да бъде замърсен намиращият се в близост язовир “Искър” и от там водата на София.

Представителят на с. Мрамор Григор Толев заяви след срещата, че проблемът вече е излязъл извън рационалната плоскост и действията за справяне с кризата са управлявани предимно от емоции.

“Не може да се прехвърля проблемът от област на област. Накрая ще се окаже, че вместо едно ще имаме три депа. Ние ще подкрепим разумни решения от страна на кметската администрация”, каза още Толев.

В същото време от Сдружения за защита здравето на населението – Суходол коментираха след срещата, че въпросът за повторното отваряне на старото столично сметище е приключен.

“50 години ние сме дишали всяка година отровите, които идват от откритото сметище. Този въпрос за нас е приключен”, каза след срещата членът на сдружението Цветанка Георгиева.

Споделяне

Още от България