Столична община вдига фонтан пред МВР

Столична община готви подарък на МВР и столичани - фонтан в градинката пред вътрешното министерство. Плановете на общината са свързани с идеята за облагородяване на столичния център преди местните избори.

Архитекти обясниха, че фонтанът ще привлече повече хора от всички възрасти, което от друга страна би трябвало да намали броя на тийнейджърите, пушещи трева пред вътрешното министерство.

Фонтанът би разнообразил гледката и на служителите в централната сграда на МВР. Към нея гледат кабинетите на министър Румен Петков и на повечето му заместници.

Все още от Дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) в СО не са решили как точно ще изглежда фонтана. По неофициална информация на Mediapool има два идейни проекта, който са фаворити. Единият е да се построи по-малко натруфен фонтан в Централноевропейски стил с шест струи вода. Те трябва да обливат поставена в центъра възстановка на мита за Зевс, който в образа на бик краде девойка Европа.

Тази идея се харесва изключително много на столичани. Доказателство за това, че същата скулптура, но поставена в градинката в началото на ул. “Солунска”, бе открадната от ценители на изкуството преди около половин година.

Другият идеен проект е за строеж на фонтан с 9 струи вода, падащи ниско към основата на статуя на малко момченце, което се облекчава.

Кметската администрация се е договорила с представители на МВР в заведенията около фонтана да бъдат поставени специални урни, в които гражданите да пускат сигнали за корупция, за нарушения при почистването на боклука, нередовен градски транспорт, семейно насилие, трафик и др. Стоте граждани, подали най-добри сигнали, ще бъдат включени в специален списък и в края на всяко тримесечие чрез специална томбола на първите трима от тях ще бъдат присъждани награди. Те ще се връчват на ротационен принцип от вътрешния министър и столичния кмет. По този начин облагородяването на градската среда ще се съчетае с новата политика на страната за отваряне към обществото, засилване на борбата с корупцията и повишаване на жизнения стандарт.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?