Столичната община крие победителите за търговските обекти в парковете

В 10 градски градини се отдават 26 заведения и 16 атракциона

Столичната община крие победителите за търговските обекти в парковете

Столична община крие кой е спечелил конкурсите за отдаване на търговски обекти и атракционни в парковете и градините на София. “За оповестяване на победителите и наемните цени по договорите е необходимо съгласието на спечелилите конкурса”, се казва в отговора на Столична община до Mediapool. Той се разминава с обещанието, което столичният кмет Йорданка Фандъкова даде публично на сесията на общинския съвет на 8 март. Тогава тя заяви, че конкурсите за някои от парковете са приключили и няма проблем да се получи информация кой ги е спечелил и на какви цени.

Въпреки че от отговора на Фандъкова съветниците останаха с впечатление, че повечето конкурси са приключили, оказва се, че само една процедура е приключила почти, но не съвсем. По две предстои комисията да излезе с финалното класиране. За четири парка и градини все още не са стартирали поръчките, а други два конкурса са прекратени, става ясно от отговора на Столична община.

 

Строго секретно

 

През април 2011 г. Столичният общински съвет реши за 10 паркове и градини да се проведат публични конкурси за отдаване под наем за срок от 5 години на 26 търговски обекта и 16 аткракционни съоръжения.

 

Повече от година след това решение единственият приключил конкурс е за "Южен парк" - трета част. Там по план схемата ще има 9 временни търговски обекта и 5 атракционни съоръжения. За 7 има подписани договори, а още два са в процес на сключване. За 5 обекта конкурсът се обжалва, посочват от общината, но отказват да посочат фирмите, с които са подписани договори.

 

Конкурсите за един търговски обект в градина “Кристал” и за три обекта в градината с паметника на Съветската армия са прекратени по искане на главния архитект Петър Диков. Мотивът му е “взимане на ново идейно решение за доизграждане и развитие на публичните градски пространства”, е посочено в отговора.

 

Пред приключване са конкурсите за един търговски обект в градина “Св.Св. Седмочисленици” и в парка “Ген. Владимир Заимов”, където са дадени два търговски обекта и 4 атракционни съоръжения.

 

В момента тече конкурсът за избор на наематели на три търговски обекта в Градската градина.

 

За другата половина предстои да се обявят конкурсите

 

За останалата част от парковете и градините предстои процедурите да бъдат обявени.

 

В парк “Св.Св. Петър и Павел” в жк.”Разсадника” ще бъдат отдадени два търговски обекта и две атракционни съоръжения.

 

Конкурсните книжа за отдаване на един търговски обект и два атракциона в парк “Гео Милев” се подготвят.

 

Готова е документацията за обявяване на конкурса за Южен парк първа част. Съгласно план схемата за там са предвидени четири търговски обекта и едно атракционно съоръжение.

 

Предстои да бъде обявен конкурсът и за парк “Св.Троица”. Все още обаче не са определени началните конкурсни цени за 1 търговски обект, 1 атракционен и 1 временен атракционен, който ще бъде до езерото.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?