Столичната община наложила 55 глоби на автосервизи

Столичната община наложила 55 глоби на автосервизи

При инспекция на 600 автосервиза на територията на Столична община са били наложени 55 глоби заради различни нарушения, съобщиха от "Московска" 33 в четвъртък. Санкциите обаче са по квитанции, което означава, че са за малки суми.

 

Масовата проверка на всички автосервизи в София как управляват опасните отпадъци и дали извършват ремонти извън обектите започна в началото на юли.

 

При нея е установено, че част от ремонтните работи са били извършвани извън определеното за дейността помещение, а териториите около автосервизите не са почиствани, но като цяло собствениците на автосервизи се придържали към законовите изисквания и спазвали наредбите на Столичния общински съвет. Инспекторите са написали предписания за отстраняване на констатираните нарушения и се следи дали те ще бъдат изпълнени.

 

Информацията, че автосервизите в Столичната община спазват в общия случай изискванията към тях, идва дни, след като от Българската асоциация по рециклиране (БАР) алармираха, че повечето от автосервизите работят без договори с лицензирани фирми за предаване на отработени масла, стари автомобилни гуми и други образувани от дейността отпадъци.

 

Организацията посочва, че по закон тези обекти трябва да събират изгорелите масла в специални варели, но в действителност повечето от автосервизите използват моторното масло за отопление. При изгарянето се отделят вещества, които замърсяват въздуха и причиняват онкологични заболявания.

 

"Друга престъпна схема в автосервизите е свалянето на катализаторите с обяснението, че са запушени. След това те биват продавани на добра цена на фирми, които изкупуват стоката, като на тяхно място се слагат резонантни тръби, които струват доста по-евтино, но не са ефективни за опазването на околната среда", заявиха от БАР..

 

От там допълниха, че проблем за околната среда са и автоморгите, чиято масова практика е да нямат разрешение за разкомплектоване на излезли от употреба коли, нямат системи за източване на течности от превозните средства и правят това на площадката, на която работят, а най-често тя няма необходимото защитно покритие. Според организацията често автоморгите са прикритие на незаконни пунктове за изкупуване на скрап, където колите се пресоват, без от тях да се източат маслата.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?