Столични ВиК проекти за 250 млн. лв. извадени от Плана за възстановяване

Столични ВиК проекти за 250 млн. лв. извадени от Плана за възстановяване

Четири проекта за изграждане на канализация в София са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съобщи във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Инвестициите са на обща стойност 250 млн. лв. и се отнасят за изграждане на канализация в агломерации "Панчарево – Кокаляне", "Кремиковци – Сеславци", "Волуяк" и "Ботунец".

"Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен", уточнява още Фандъкова.

Тя добавя, че е запознала министърът на регионалното развитие Виолета Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране.

"Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма "Околна среда", при която стоят същите правила и принципи", добавя Фандъкова.

Тя уточнява, че е получила уверение от Комитова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в Плана. Жителите на тези квартали и населени места в районите "Панчарево", "Връбница" и "Кремиковци" очакват от дълго време стартирането им.

Фандъкова завършва поста си във фейсбук - "Настоявам 4-те проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост".

Отворен остава въпроса дали ЕК ще приеме тези проеткти да са част от националния план за България, по който страната ни възнамерява да усвои 12 млрд. лв. от Инструмента за възстановяване на ЕС. По принцип ВиК проекти ще се финансират по бъдещата програма "Околна среда" и е спорно дали Брюксел ще позволи да се дублира това финансиране и по Плана за възстановяване на ЕС.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?