Столичните общинари се обидиха на кмета Борисов, че ги ругае

Втора година Столичният общински съвет (СОС) обсъжда бюджета за следващата година в отсъствието на кмета Бойко Борисов, каза в петък общинският съветник от ДСБ Вили Лилков на семинар за бюджета в Банско. Четири дни общинарите ще обсъждат парите на столичната община и оптимизирането на приходите и разходите.

Кметът Борисов отказа да присъства на обсъждането, след като СОС не прие на заседанието си в четвъртък предложението му за увеличаване на таксите за строителни разрешителни от 80 ст. на 14 лв. на кв. м. Тогава Борисов коментира, че с това решение съветниците са отхвърлили и последната възможност да се намерят средства за инфраструктурни проекти.

Зам.-кметът Минко Герджиков обясни в петък отсъствието на Борисов с мнението на кмета, че общинските съветници не са показали готовност да съдействат за увеличаване на общинските приходи.

Стефан Иванов от СДС предложи общинските съветници да приемат декларация срещу нападките на кмета срещу тях. Заради вчерашното решение за минималното вдигане на таксите за строителни разрешителни Борисов ги нарече "маскари  и негодници".

Според Лилков предвидените в бюджета приходи са занижени. По думите му,  собствените приходи на общината са намалени с 8 млн. лв. в сравнение с миналата година, като намалението е най-вече заради приходите от наеми от общинска собственост и от реклама. Това означава, че кметът не управлява добре собствеността, посочи Лилков.

Според съветника общината няма да може да събере и предвидените приходи от дивиденти от общински фирми. Все още не са намалени заплатите и числеността на ръководствата им, въпреки че СОС даде право на кмета да го направи, каза той. Според Лилков има неизползвани възможности за допълнителни приходи от концесии от подземната кабелна мрежа на общината.

Стефан Иванов от СДС също изрази недоволство от предложения бюджет и отбеляза, че приходите от реклама са изкуствено намалени.

Атанас Тасев от НДСВ коментира, че приходната част на бюджета не е добре структурирана, а Петър Колев от БСП отбеляза, че бюджетът не отговаря на никакви стратегии.

Председателят на СОС Владимир Кисьов предложи да се направи списък на приоритетните проекти, за които няма финансиране и при осигуряване на средства да започне последователното им изпълнение.

Споделяне

Още от България