Столичният кмет спря събарянето на гето след писмо на евродепутати до премиера

Столичният кмет спря събарянето на гето след писмо на евродепутати до премиера

Събарянето на ромско гето, настанено на общинска земя в столичния квартал “Възраждане”, бе спряно в четвъртък от кмета Бойко Борисов. Това стана след извънредна среща на кмета с лидера на политическо движение “Евророма” Цветелин Кънчев.

Разчисването на гетото в “Баталова воденица” трябваше да се извърши в петък, но кметът е разпоредил спирането на акцията, след като депутати от Европейския парламент изпратиха протестно писмо до премиера Сергей Станишев и упрекнаха в него кметът Борисов в антиромски настроения.

Кметът призна, че се е съобразил с писмото и че се надява проблемът с ромските гета да бъде решен с помощта на държавата.

В писмото си евродепутатите призоваваха премиерът да се срещне с кмета на София Бойко Борисов преди деня, предвиден за начало на изселването на ромите. Те настояваха разрушаването на ромските къщи да бъде отложено, докато се изготви дълготрайно решение на проблема, с което “всички засегнати страни да се съгласят”.

“Убедени сме, че по-нататъшното антиромско поведение на кмета на София няма да допринесе за по-добър имидж на България особено във време, когато критичното разглеждане от страна на Европа на вашата страна наближава”, се посочваше в писмото, подписано от евродепутатите Даниел Марк Кон-Бендит, Елс де Хрун, Хилтруд Бреер и Барт Стаес.

Неотдавна кметът на район "Възраждане" Ева Сеизова обяви, че около 200 роми от гетото в "Баталова воденица" ще бъдат насочени към родните им места, защото незаконните им постройки ще бъдат разрушени. В петък трябваше да започне събарянето на бараките. Общината е спечелила дело срещу самонастанилите се върху общински имоти роми. Сеизова обясни още, че ромите са били защитавани в съда от представители на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според нея е възможно да има реакции от страна на правозащитни организации срещу премахването на незаконното гето. Сеизова обаче коментира, че законът трябва да е еднакъв и за българи, и за цигани.

“Знам, че ще има протести, но кой ще защити българите от околните пет блока, които ме бомбардират с жалби”, попита кметицата.

От БХК обявиха, че принудителното извеждане на ромите от техните постройки в кв. "Баталова воденица" в столичния район "Възраждане", без предварително да им се осигури друго жилище, ще представлява нарушение на човешките им права и мярката граничи с етническо прочистване. Според председателя на комитета Красимир Кънев постройките на ромските обитатели във "Възраждане" са възникнали там отпреди стотина години.

“В тези жилища са отраснали няколко поколения граждани на София и ако те бъдат изведени от тях насила, ще им бъдат нарушени правото на неприкосновесност, на личен и семеен живот и България ще наруши редица международни договори в областта на човешките права”, смята той.

Ромите вече са завели дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?