Страните от ЕС имат право да забраняват чуждестранни сайтове за хазарт

Държавите от Европейския съюз имат право да забраняват на територията си дейността на хазартни компании от други страни членки на ЕС, постанови в четвъртък Съдът на Европейските общности.

Най-висшата съдебна инстанция в ЕС се произнесе по дело, заведено от две британски букмейкърски къщи - "Ладброукс" и "Бетфеър". Те подадоха жалба срещу забрана на дейността им, наложена от холандското правителство. Аргументът на компаниите е, че са получили лиценз във Великобритания да поддържат сайтове за хазарт, което им дава право да развиват бизнес дейност и във всички останали страни членки на ЕС.

Европейският съд обаче постанови, че хазартът не е покрит от европейската правна гаранция за развиване на бизнес дейност навсякъде в съюза и правителствата имат право да го забраняват, за да защитят потребителите от измама.

През март миналата година евродепутатите приеха резолюция, с която подкрепиха национална регулацията на онлайн хазарта с мотива, че регулирането на хазартните игри е, и трябва да остане в компетенциите на държавите членки. Тогава Европарламентът призова институциите на ЕС да търсят "потенциалните политически решения" на проблемите, породени от онлайн и традиционния хазарт и залагания. Освен това депутатите настояха за сътрудничество между националните правителства в посока намаляване на рисковете от онлайн хазарта.

Тогава се обсъждаше и въвеждането на максимална сума, която определено лице може да залага в рамките на един месец, както и на предплатени карти за онлайн хазарт, които да се продават в магазините.

В резолюцията се посочва, че ръстът на онлайн хазартните услуги създава все повече възможности за непочтени практики, като например измама, уреждане на резултати от спортни срещи, незаконни картели за залагания и пране на пари, тъй като онлайн игрите могат да бъдат пускани в експлоатация и закривани много бързо, както и поради разпространението на офшорни оператори.

Освен това се изразява загриженост, от това, че младите хора да получават достъп до онлайн хазартни услуги, законно и незаконно, и се подчертава необходимостта от по-ефикасни проверки на възрастта и от предотвратяване на пробните безплатни залагания в уеб сайтове от страна на малолетни лица.

Резолюцията призовава да се обърне внимание и на риска от социална изолация, пораждан от пристрастяването към онлайн хазарта.

Онлайн хазартът съществува от 1996 г., когато във Финландия беше пусната първата игра. Оттогава пазарът на онлайн хазартни услуги е нараснал значително. Изчислено е, че през 2003 г. пазарът на онлайн хазартни услуги със стопанска цел в ЕС е генерирал общи приходи от игри (печалба на операторите минус изплатените награди) в размер на 51.5 милиарда евро. До миналата година хазартът през интернет, мобилни телефони или интерактивни телевизионни канали представляваше приблизително 5 % от целия пазар на хазарт в ЕС, като през 2004 г. е възлизал на 2 до 3 милиарда евро общи годишни приходи от игри. Очаква се европейският пазар на онлайн хазартни услуги да расте с темп от минимум 8.4 процента на година (в Австрия и Унгария) до максимум 17.6 процента (в Италия).

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?