Страните от ЕС изтеглят посланиците си от Беларус

България изтегля своя посланик от Беларус, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи Николай Младенов. Мандатът на нашия посланик Захари Радуков вече е изтекъл, но днес правителството официално реши този мандат да бъде прекратен.

Късно във вторник вечерта беше решено ЕС да отзове от Беларус за консултации посланиците на всички свои страни членки, след като беларуското правителство поиска страната да напуснат посланиците на ЕС и на Полша, посочи Младенов.

За решението бе съобщено от кабинета на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън късно във вторник, няколко часа след като от беларуското външно министерство заявиха, че посланиците на ЕС и на Полша трябва да напуснат страната заради новите санкции, наложени от ЕС на беларуски официални лица.

Във вторник през деня Съветът на ЕС по външна политика гласува да се добавят още 21 имена към списъка на около 200 беларуски служители, за които има забрана да влизат в страни от съюза заради нарушаването на правата на човека в Беларус. Наказателните мерки предвиждат и замразяване на сметки на включените в черния списък лица.

В съобщението на Катрин Аштън се посочва, че решението за отзоваване на посланиците от Минск е взето "в знак на солидарност и единство" на заседание на постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел.

Преди това председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи изгонването от Минск на посланиците на ЕС и на Полша и извикването на консултации на беларуските посланици в Брюксел и Варшава като враждебен акт.

"Дълбоко съжалявам за това решение. Става дума за несъразмерен, безполезен и контрапродуктивен акт", подчерта Шулц в изявление.

Мярката на Минск бе предприета като отговор на решението на ЕС за въвеждане на нови санкции срещу режима в Беларус. Те включват замразяване на авоарите и забрана за издаване на входна виза на 19 магистрати и двама представители на беларуската милиция, смятани за отговорни за арестите и присъдите на противници на режима.

Беларус обяви, че забранява влизането на беларуска територия на хората, участвали в приемането на тези мерки.

Споделяне

Още от Европа