Страсбург защити забраната на ислямски забрадки в турските държавни университети

Държавните университети в Турция имат правото да налагат забрана за носене на ислямски забрадки в съответствие с принципа за разделение на религията от държавата, обяви Европейският съд за правата на човека, предаде Ройтерс.

Съдът отхвърли жалба на две турски студентки, които са заявили, че наложената им забрана за носене на ислямски забрадки в университета и последвалото им отстраняване от лекции, заради носене на забрадки, е нарушение на религиозните свободи.

Турското правителство твърди, че носенето на ислямски забрадки е в противоречие със светския характер на държавата.

По-рано тази година Франция забрани носенето на натрапчиви религиозни символи, като ислямски забрадки, в държавните училища.

Делото в Страсбург бе образувано от студентката по медицина Лейла Сахин, която не била допусната да остане на изпит в Истанбулския университет през 1998 г. и след това ѝ било отказано да продължи обучението си.

Тя твърди, че забраната е дискриминационна и нарушава човешките ѝ права и правото на образование.

В определението на съда се посочва, че взетите от университетите мерки "да предотвратят някои фундаменталистки религиозни движения от оказване на натиск върху студентите, които не изповядват въпросната религия или онези, които принадлежат към друга религия", може да бъде оправдано съгласно Европейската конвенция за човешките права.

Споделяне

Още от Балкани