Стратегията за борба с престъпността - като преписан стар ОФ-доклад

Депутатите от лявата и дясната опозиция са категорични, че в стратегията за борба с организираната престъпност липсват конкретни мерки и свежи идеи. На днешното си заседание вътрешната комисия обсъди документа, внесен от правителството и в петък, съобщи шефът на вътрешната комисия Владимир Дончев. Той също призна, че в нея не се открива топлата вода и документът не е панацея за справяне с престъпността.

По думите на Татяна Дончева от БСП написаното може да се прочете в документи от миналата, по-миналата и преди 15 години - какъвто е бил принципа на докладите в ОФ.

Депутатът от ОДС Йордан Бакалов заяви, че от 26 мерки само две били допълнени към досегашната стратегия като едната била свързана с класифицираната информация. И понеже старата стратегия не е помогнала, едва ли и актуализираната ще успее, смята Бакалов.

Според него основният проблем е, че в МВР няма данни поради липса на достатъчна агентурна мрежа.

"България се променя, МВР-не", допълни Бакалов.

На днешното обсъждане е бил поставен въпросът за необходимостта да се прецизира участието и на останалите ведомства - митници, данъчни и други агенции, в борбата срещу организираната престъпност, каза Дончев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: