Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Строителството се е върнало към спад през декември

0 коментара

Равнището на строителната продукция бележи спад пред декември 2010 г. след като регистрира слаб ръст през ноември – 2.6% на месечна база и 0.8% на годишна база. В последния месец на 2010 г. строителството се е свило с 13.0% спрямо месец по-рано. На годишна база е регистриран спад от 12.4%, сочат сезонно изгладените данни на НСИ.

На годишна база намалението на строителната продукция през декември 2010 г. се определя предимно от отрицателния темп в сградното строителство, където спадът е 19%, изчислен от календарно изгладени данни, докато при гражданското и инженерното строителство се наблюдава увеличение от 0.1%.

Декември е бил слаб и за промишлеността, тъй като производството в сектора намалява с 1% спрямо предния месец. На годишна база промишленото производство нараства с 5.2%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленото производство в добивната промишленост намалява със 7.1% на месечна база, в преработващата промишленост – с 4.3%. Увеличение с 3.2% е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Отраслите с по-значителен спад през месеца са производството на химични продукти - с 21.2%, производството на метални изделия без машини и оборудване – с 20.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 10.9%, производството на напитки – с 8.2%. Ръст е регистриран в ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 20.3%, производството на тютюневи изделия – със 7.4%.

На годишна база увеличение на производството, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост – със 7.9%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.8%, и в добивната промишленост - с 0.3%.

Над 50-процентен ръст НСИ отчита в производството на хартия и картон, с една пета - на метални изделия. Спад от 1-2 на сто статистиката отчита в производството на облекло, лекарства и в печатната дейност,

Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти - 16.9%, в производството на продукти за междинно потребление - 6.9%, и в производството на енергийни продукти – 2.0%.

Оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени е с 0.1% над равнището от предходния месец, сочат данните на НСИ.

През декември 2010 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 3.1% в сравнение със същия месец на предходната година.

През декември 2010 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в пет основни групи дейности. В търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия увеличението е 1.8%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - 1.1%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - 1.1%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - 1.0%, и в търговията на дребно с битова техника и мебели - 0.5%. Същевременно в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава спад от 0.2% .

Оборотът през декември 2010 г. нараства в сравнение със същия месец на предната година единствено в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 2.7%. В останалите дейности темповете са отрицателни и варират от 1.7% в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника до 6.3% в търговията на дребно с текстил, облекло и кожени изделия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.