Студът в Североизточна България вдигнал потреблението на ток с над 15%

От рязкото застудяване на 26 ноември, когато температурите в Североизточна България паднаха с близо 8 градуса, потреблението на електроенергия в региона се е увеличило с повече от 15 процента ,предупреди в петък доставчикът на ток на тази територия "Енерго-Про".

Общото количество електроенергия, което клиентите на дружеството са консумирали през ноември е с около 7 % по-високо в сравнение с октомври.

Традиционно понижаването на температурите оказва влияние върху консумацията на електроенергия, особено когато тя се използва за отопление, посочват от "Енерго-Про". Дружеството прави уговорката, че потреблението на всяко домакинство е строго индивидуално и зависи от ефективността на уредите, индивидуалния стил и обем на потребление.

През зимните месеци най-голямо количество електроенергия при домакинствата се консумира за отопление и разходът за електричество в голяма степен зависи от ефективността на използваните отоплителни уреди, посочва доставчикът.

Той посочва, че при използването на климатик за отопление неговата ефективност силно зависи от външната температура. Например, при положителни температури климатиците отдават по-голямо количество топлина от единица електрическа енергия т.е. при консумиран 1 киловат електрическа енергия, климатик от среден клас отдава около 3 киловата топлинна енергия. Голяма част от тези уреди намаляват ефективността си при понижаване на температурите под 2˚ С. При достигане на външната температура до стойности от около -10˚ С и по-ниски, консумацията на климатиците рязко се повишава.

Важно е да се подчертае, че консумацията на електроенергия зависи както от електроуредите, така и от индивидуалното потребление на всяко домакинство. Освен отоплителните уреди, има и други фактори, които оказват влияние върху енергийната консумация на всеки дом - наличието на добра топлоизолация на външните стени на жилището или сградата, в която то се намира, монтирането на добре изолирана дограма на прозорците и др.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?