Сухопътните сили ще бъдат попълнени до септември

Близо 1220 незаети места в сухопътните войски ще бъдат попълнени до средата на септември, прогнозира министърът на отбраната Веселин Близнаков пред журналисти в сряда. 

Той поясни, че набирането на професионалисти върви по график и този месец са обявени две дати за попълване на свободните места.

Близнаков е подготвил доклад до Министерския съвет за намаляване на службата на последния набор войници от 9 на 8 месеца.

Така от 1 декември армията ще стане изцяло професионална. Според Близнаков някои професионални места се освобождават, защото отделни военни не подновяват договорите си, а 38 места се освобождават от войници, които се учат за сержанти.

Началникът на Генщаба ген. Златан Стойков уточни, че част от последните незаети места са за по-непривлекателни длъжности като механик-водачи на танкове и бронирана мотопехота , както и в артилерията.

В сряда Веселин Близнаков и Златан Стойков присъстваха на демонстрации на уменията на военнослужещите от специалните сили на техния тренировъчен полигон "Црънча". В момента 12 младежи и девойки от специализирания учебен батальон "Васил Левски" кандидатстват за армията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?