Светият синод осъди концерта на Мадона

Светият Синод на Българската православна църква изразява своето неодобрение и несъгласие с концерта на Мадона на 29 август в София. Това се посочва в разпространено до медиите в понеделник обръщение на Светия Синод.

"Ние изразяваме християнската си подкрепа и одобрение за певческото изкуство, което влияе за нравственото израстване на човека и чрез своите внушения съзижда у него положителни общочовешки ценности, в основата на които е християнското православно вероучение", пише в обръщението.

Според Светия Синод с почти всеки свой концерт в християнска страна Мадона "показва неуважително отношение към събитията и становищата на вярващите християни там". В някои от използваните хореографско-сценични сценарии в своите "спектакли" тази певица отправя въздействащи послания, противоречащи на християнския морал, се казва още в обръщението.

От Светия Синод посочват, че на 29 август църквата ни отбелязва отсичането на главата на Св. Йоан Предтеча и Кръстител и в тази връзка е постановен пост.

Изявлението на Светия Синод на БПЦ е първото по повод на предстоящ концерт. Досега от синода нито веднъж не са реагирали по този начин на концертите на родните чалга изпълнители, които се пълнят обикновено с подрастващи, а посланията на певиците, както и облеклото и сценичното им поведение едва ли "влияят на нравственото израстване на човека и съзиждат у него положителни общочовешки ценности".

Споделяне

Още от България