Светкавичната обиколка на Пауъл в Близкия изток

Той дойде, видя, но дали победи?

Американският държавен секретар Колин Пауъл посвети 24-часов преговорен маратон за съживяване на "пътната карта", инициативата на четворката международни посредници /САЩ, ЕС, ООН и Русия/, предвиждаща прекратяване на израелско-палестинския конфликт и създаване на палестинска държава до 2005 г. В дипломатическата обиколка "за стопяване на ледовете" между двете враждуващи страни посланието на Пауъл, изразител на "широка регионална стратегия" и на "личния ангажимент" на американския президент, бе просто и ясно: "Време е да действате и да престанете с предварителните условия. В преговори ще обсъдите помежду си спорните точки. Не бива да губим нито ден."

Спорните точки между израелци и палестинци са такива, че могат да провалят "пътната карта". Те засягат дефинирането на самия мирен план, жестовете, които Израел трябва да направи към палестинския министър-председател Махмуд Абас, за да улесни работата му, сигурността на Израел и прекратяването на тероризма, международния контрол върху прилагането на пътната карта, завръщането на палестинските бежанци.

В Израел Колин Пауъл се срещна последователно с външния министър Силван Шалом, с президента Моше Кацав, с министъра на отбраната Шаул Мофаз и с премиера Ариел Шарон. В палестинските територии той разговаря с Махмуд Абас, но в Ерихон, а не в Рамала, както бе предвидено, за да спести неудобството, както за своята делегация, така и за палестинския лидер Ясер Арафат, с когото не бяха предвидени разговори. Израелците и палестинците изразиха задоволство от светкавичната обиколка, по време на която Пауъл обяви, че САЩ ще предоставят 50 милиона долара за развитие на палестинската инфраструктура. Противниците обаче продължават да стоят от двете страни на пропастта, издълбана помежду им от над двегодишната палестинска въоръжена съпротива.

По въпроса за пътната карта Ариел Шарон се постара да не използва това определение и предпочете да говори за "новото разпределение след американската победа в Ирак" и най-вече за "визията на американския президент Буш от юни 2002 г." за две държави - израелска и палестинска. Махмуд Абас заяви, че приема пътната карта, такава, каквато е, "без да дискутира никоя от точките". Източници, близки до палестинския премиер обаче, изразиха съжаление от "отхвърлянето на пътната карта от страна на Израел" и допуснаха, че проектът може да се провали. Независимо от изразените мнения, твърде вероятно е Ариел Шарон и Махмуд Абас да се срещнат в близките дни.

Що се отнася до сигурността, и Мофаз, и Шарон подчертаха,че Израел няма да се съгласи на никакви стъпки, които застрашават сигурността му. "Искаме от палестинците действия, а не думи, времето на обещанията отмина", заяви Шарон. Колин Пауъл призова палестинците "да действат твърдо и отговорно и да разбият инфраструктурата на тероризма, който погуби толкова надежди и хора". Той подхвърли на израелските си събеседници, че евентуално прекратяване на огъня ще съдейства за началото на преговори. Те обаче посочиха, че примирието не е самоцел и настояваха за действително премахване на въоръжените организации.

Предприети бяха няколко жеста на добра воля, като освобождаване на 200 палестински затворници, вдигане на блокадата на палестинските територии и обещанието да бъдат издадени разрешителни за работа в Израел на 25 000 палестинци. Махмуд Абас настоя за освобождаване на всички палестински затворници, за премахване на загражденията и за спиране на целенасочените военни операции и разрушаването на палестински къщи. Той поиска също свобода за движение на Ясер Арафат.

Пауъл отказа да коментира искането за Арафат, и призова, обръщайки се включително към европейците, да бъде направено всичко възможно за подпомагане на работата на Махмуд Абас. Американският първи дипломат отклони и въпроса за завръщане на палестинските бежанци, който е крайъгълният камък за решаване на проблема: "Започнете работа, а после при преговорите ще се разберете", заяви Пауъл на израелците, които настояват въпроса да бъде уреден предварително.

Има ли реални отстъпки? Премахването на незаконните селища също беше в центъра на паралелните разговори: палестинският премиер настоя изграждането им да бъде напълно прекратено. Заявявайки че ще направи "реални отстъпки" срещу "реален мир", израелският му колега не посочи какво точно има предвид: "Сега няма да кажем какви ще бъдат нашите отстъпки, това ще бъде стартовата линия на преговорите..." Възможно е при посещението си във Вашингтон на 20 май Шарон да разкрие повече подробности пред Джордж Буш. Във всеки случай американският президент няма да пропусне да поиска уточнения, заяви Колин Пауъл в интервю за втори канал на израелската телевизия.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?