Световен производител на сензори откри най-голямата си тестова лаборатория в София

Световен производител на сензори откри най-голямата си тестова лаборатория в София

Един от водещите световни производители на сензори и системи за електрическа защита "Сенсата Технолоджис" откри най-голямата си високотехнологичната тестова лаборатория в София във вторник.

Така върху площ от 6 000 кв. м. компанията ще тества в екстремални условия своята продукция, предлагана за клиентите ѝ в автомобилния сектор и ще спомага за въвеждане на иновации.

Инвестицията в тестовата лаборатория на компаният ав София е около 3 млн. долара. В нея вече работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и разработване на оборудване за технологиите на "Сенсата" за автомобилни сензори.

"Нашите клиенти разчитат на "Сенсата" да доставя доказани сензорни технологии и решения за ключови приложения с безупречно качество и отговарящи на най-високите стандарти на индустрията - технологии, които спомагат за решаването на някои от най-сериозните проблеми, с които клиентите се сблъскват," каза Пол Чаула, старши вицепрезидент за Европа на компанията.

Всеки разработен от нея автомобилен сензор преминава през над 200 функционални теста, преди да започне производството му. Тестовете симулират един цялостен тримесечен цикъл на работа в автомобила, а тези в София пресъздават някои от най-суровите условия, в които могат да попаднат продуктите за автомобил.

Сензорите се тестват на температури от - 40 до + 1 200 градуса по Целзий. Други проверки са за защита срещу прах, срещу влага или т. нар. парно почистване, при който всеки сензор е изложен на водна пара под високо налягане с температура от 100 градуса по Целзий и налягане от до 100 бара. Други тестове са за химическа устойчивост, вибрационни тестове и електромагнитна съвместимост между сензора и превозното средство.

В официалното откриване на дейността на лабораторията участва и кметът на София Йорданка Фандъкова. "София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави", посочи столичният кмет по време на церемонията.

Привличането на инвеститори се дължи на първо място на високообразовани професионалисти и добре подготвени млади хора, които работят в София, както и на развитието на публичната инфраструктура, каза Фандъкова. По думите ѝ темпото на работа в общината са извели София на водещо място в страната и в международни класации. За последните 10 години София е класирана като европейската столица с най-голям ръст на БВП според изследване на Фондация "Блумбърг". София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класация от 300 града на "Джей Пи Морган Кейс" (JPMorgan Chase) през 2015 г.

Тя поздрави "Сенсата Технолоджис", че е избрала София за инвестицията си във високотехнологична лаборатория и е предпочела българската столица за развойната дейност на компанията в областта на намаляване на вредните емисии и подобряване на безопасността на превозните средства.

"Сенсата Технолоджис България" има бизнес център в София, където освен Тестовата лаборатория и механизация, се помещават отдел "Дизайн инженеринг", Център за споделени услуги и отдел "Обслужване на клиенти". В Пловдив компанията произвежда сензори за налягане, а в Ботевград – високотемпературни сензори за почти всички водещи световни автомобилни производители. Над 3 хиляди души работят в България за световния доставчик на сензори.

"Сенсата" има заводи и бизнес центрове на три континента и разработва приложения в различни индустрии като автомобилостроене, самолетостроене, военна индустрия, тежкотоварни превозни средства, отопление и климатизация, информационни технологии, телекомуникации и морски приложения.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?