Световни лидери обсъждат заплахата от ядрен тероризъм

Световни лидери обсъждат заплахата от ядрен тероризъм

Световни лидери се събраха във Вашингтон на най-голямата среща, домакинствана от САЩ от 1945 година насам, когато се създава ООН. В дневния ред на срещата има една основна точка – да се попречи на терористите да се сдобият с ядрена бомба, съобщи Ройтерс във вторник.

Президентат на САЩ Барак Обама, по чиято покана се събраха представителите на 47 страни, заяви, че ядреният тероризъм и най-голямата заплаха за глобалната сигурност. Неговата цел е да подтикне международната общност да попречи на терористичните групи да се сдобият с ядрени материали, които могат да се използват за производство на оръжие.

Съветникът на американския президент в борбата срещу тероризма Джон Бренън заяви в понеделник, че Ал Каида е превърнала в свой първи приоритет придобиването на експертиза и материали за ядрена бомба, която би ѝ позволила "да застраши нашата сигурност и световния ред".

По оценки на американски правителствени експерти на земята са складирани 1600 тона високообогатен уран и около 500 тона плутоний, достатъчни за производството на над 100 хиляди атомни бомби.

От края на Студената война Вашингтон работи с Москва за укрепване на мерките за сигурност при съхраняването на ядрени материали в Русия и страните от бившия Съветски съюз. Сега САЩ искат да разширят фокуса на тези усилия и да убедят и други държави да поемат повече отговорност в борбата с разпространението на ядрени оръжия и материали.

"Фактът, че във Вашингтон пристигнаха толкова много лидери показва, че всички са силно разтревожени от възможността за разпространение на ядрено оръжие и материали. Мисля, че към края на форума ще чуем какви конкретни стъпки възнамерява да предприеме всяка от страните, за да направим света малко по-сигурен", заяви Обама преди на началото на срещата.

Нейната цел е да се обезопасят всички ядрени материали по света в срок от четири години, да се укрепи глобалният режим на неразпространението им, да се засили ролята на Международната агенция за атомна енергия. В края на форума се очаква да бъдат приети два заключителни документа - обща декларация и общ план за работа с подробно изложение на програмата за действия на международно и национални равнища.

Първите конкретни резултати от срещата във Вашингтон дойдоха след серията двустранни разговори на Обама. След срещата му с новия украински президент Виктор Янукович, например, стана ясно, че Украйна е решила да премахне до 2012 г. запасите си от високо обогатен уран от своя територия - ход, който се оценява като първото значително постижение на Обама след откриването на конференцията за ядрената сигурност.

Украйна освен това се е съгласила да преоборудва изследователските си ядрени реактори за използване на ниско обогатен уран. Белият дом заяви, че Америка ще предостави на Киев техническа подкрепа и финансиране, и изрази надежда украинските запаси от високо обогатен уран да бъдат предадени за съхранение в САЩ. Според говорителя на Белия дом Робърт Гибс американците биха предпочели материалите да се съхраняват в безопасност в САЩ, отколкото да се "разнасят в някоя друга част на света".

Решението на Киев е много важно за Вашингтон, тъй като украинските ядрени материали се намират в регион, където се съхранява голяма част от високообогатеният уран в света. САЩ също така се надяват, че примерът на Украйна ще бъде последван от други държави.

Белият дом заяви, че в разговор с Обама китайският президент Ху Цзинтао се е съгласил да сътрудничи за затягането на санкциите на ООН срещу Иран. Съветникът на Обама Джефри Бейдър определи срещата между двамата лидери като "още един знак за международно единство по този въпрос".

От китайска страна обаче бяха по-предпазливи в коментарите, като казаха, че Пекин и Вашингтон все още имат различия по въпроса за санкциите срещу Иран, и повториха, че ще търсят "ефективни начини за решаване на иранския ядрен въпрос чрез диалог и преговори", посочва вестникът.

Според американски служители отговорът на Китай е бил най-окуражителният знак досега, че Пекин ще подкрепи международните усилия за увеличаване на натиска върху Иран.

Освен китайския президент в срещата във Вашингтон участват и лидери като президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Представени са и Индия и Пакистан, които така и досега не са се присъединили към договора от 1970 г. за неразпространение на ядрените оръжия, но притежават адрени арсенали. Представен е и Израел – страна, която също е извън договора. Предполага се, че Израел също притежава ядрени оръжия, нещо което обаче страната не потвърждава.

Споделяне

Още от Свят