Световни знаменитости поискаха освобождаването на българките в писмо до Кадафи

Световни знаменитости се подписаха под открито писмо до либийския лидер Муамар Кадафи с искане за незабавното освобождаване на осъдените на смърт български медицински сестри, както и на палестинския лекар. Писмото беше внесено в четвъртък по обед в либийското посолство в Лондон от инициаторите Пол Хавиланд и Нишан Джингузян от проект "Солидарност с българските медици".

Писмото е подписано от известния лингвист и мислител проф. Ноам Чомски, журналиста Миша Глени, майстора на шпионския роман Джон льо Каре, актьора Йън Маккелън, нашумял напоследък с ролята на Гандалф във "Властелинът на пръстените", режисьора Джон Маккарти и други популярни личности във Великобритания и Съединените щати.

От българска страна текстът е подписан от бившите президенти Жельо Желев и Петър Стоянов, от бившия главен мюфтия Селим Мехмед, от хора на изкуството като Стефан Данаилов, Цветана Манева, Светлин Русев, от известни спортисти като Мария Гроздева и други.

Триполи отказа свиждане на българските медии с медсестрите

Българските журналисти не бяха допуснати до свиждане с петте медицински сестри в затвора Джудейда в Триполи, тъй като затворническата администрация не е получила от либийското министерство на правосъдието разрешение за свиждане. Това съобщи в четвъртък БНР.

Няма отговор и на отправената до фондация "Кадафи" молба за съдействие.

В петък групата български журналисти се завръща в страната.

Срам ме е да го кажа, но не знаех за този случай, преди вие да се свържете с мен. Ще се радвам да подпиша писмото. С тези думи световноизвестният лингвист Ноам Чомски се е съгласил да подкрепи призива за освобождаване на осъдените медицински сестри и палестинския лекар, предаде Би Би Си.

Подписалите откритото писмо се обявяват не само за отмяна на смъртната присъда, но и за пълна реабилитация на българските медицински сестри. В текста се посочва, че освобождаването на невинно осъдените ще подобри международното положение на Либия и нейния образ в света. Откритото писмо напомня на либийския лидер Муамар Кадафи неговата публична реч пред съдии, адвокати и студенти от ноември м.г., когато за втори път ръководителят на Джамахирията се обяви за отмяна на смъртното наказание в Либия.

Идеята на инициаторите Пол Хавиланд и Нишан Джингузян била да привлекат фигури от световна величина, за да може връчването на писмото да предизвика интереса на британските медии.

Инициаторите са връчили писмото на Омар Джалбам, шарже д`афер на либийското посолство в Лондон.

Би Би Си предаде, че няма промяна в позицията на Триполи по случая с петте български медицински сестри. Либийският представител е отказал да обсъжда теми, свързани с правосъдието. Той обявил, че става въпрос за съдебни процедури, които по думите му не могат да се влияят от политически решения.

По думите на Нишан Джангузян, цитиран от Дарик радио, либийският представител акцентирал върху големия проблем със заболяването от СПИН на либийските деца.

Властите в Джамахирията биха желали успоредно с благоприятното решение на проблема с българските медицински сестри да се намери и решение на проблема с инфектираните с ХИВ деца, защото това е най-големият проблем в Либия, обясни Джингузян.

Ако се съди по предишни случаи, писмото няма да предизвика реакцията на официален Триполи. Интересът сред медиите в Лондон обаче е главната цел на събитието, тъй като според организаторите либийската афера не е известна на световната публика, защото България е прекалено малък играч на глобалната политическа сцена.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?