Световните борси реагираха с оптимизъм на гръцката оферта

Еврото поскъпна в очакване на развръзката с дълговете на Атина, петролът остана стабилен

Световните борси реагираха с оптимизъм на гръцката оферта

Фондовите борси реагираха със силен оптимизъм в петък на предложените от гръцкото правителство реформи и строги мерки на икономии, които да доведат до скорошно постигане на споразумение с международните кредитори и нов заем от 53.5 млрд. евро, спасявайки страната от банкрут и отменяйки риска за нейно излизане от еврозоната.

На фона на надеждите, че ще бъде сложен край на продължителната гръцка дългова криза, котировките на финансовите пазари в Европа и Азия нараснаха с над 1 процент, а еврото вдигна цената си с 0.7 процента спрямо щатския долар до 1.1115 долара.

Със силно покачване на основните индекси започна и петъчната търговия на Уолстрийт, а цената на петрола остана стабилна.

"Не-то на референдума изглежда се превърна в "да" за Ципрас", коментира анализаторът от "Комерцбанк" Маркус Кох.

Индексът EuroStoxx 50, включващ акциите на 50-те водещи компании в Европа, се повиши с цели 2.5 процента в ранната сутрешна търговия.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 1.45%, немският фондов индекс DAX прибави 1.7%, френският индекс CAC40 – скочи с 2.34%, а италианският индекс MIB - с 1.96%.

Британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0.96%, тъй като за Обединеното кралство е от голямо значение бъдещето на еврозоната (с или без Гърция), която е негов основен търговски партньор.

Новата надежда, че и след края на седмицата Атина ще запази своето членство в еврозоната, подкрепи и европейския дългов пазар, което доведе до повишение на цените на държавните еврооблигации и до понижение на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните италиански облигации падна с 9 пункта към 2.072%, а на 10-годишните испански книжа - с 11 базисни пункта към 2.055%. В същото време солидният риск-апетит на капиталовите пазари намалява статута на "инвестиция - убежище" на германските държавни облигации и доведе до повишение на доходността на 10-годишни книжа на Германия с 9 пункта към 0.819%.

Въпреки че търговията на гръцки дългови книжа остава спряна на електронните платформи, индикативните цени подсказват спад на доходността на 2-годишните книжа на Гърция със 17 базисни пункта към 37.518%, докато на 10-годишните книжа се понижава с 4 пункта към 14.443%.

Фючърсните сделки на основните американски фондови индекси също отчитат добро повишение преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, тъй като и инвеститорите отвъд Океана гледат позитивно на последните драматични развития на гръцката дългова сага.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 1.2 на сто до 17 759 пункта. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 1.1 на сто до 2074 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши с 1.2 на сто до 4979 пункта.

Цената на петрола в Ню Йорк остана стабилна в началото на сесията, като инвеститорите бяха раздвоени между покачването на фондовите борси в Китай и Европа и мрачните перспективи за световното търсене, информира Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през август отстъпи само с 1 цент до 52,77 долара за барел на Нюйоркската търговска борса.

Анализаторът Майкъл Смит от Ти енд Кей Фючърс енд опшънс (T&K Futures and Options) изтъкна, че спадът на котировките в началото на седмицата е бил прекален и прогнозира завръщането им в границите на 55 до 65 долара.

Макар глобалните финансови пазари да реагират еуфорично, трябва да се има предвид, че направените от гръцкото правителство предложения все още не означават, че постигането на ново споразумение с кредиторите от еврозоната вече е свършен факт, припомня Ройтерс.

Истински тест за това дали ще има споразумение до края на седмицата ще представлява обсъждането и гласуването на новите предложения на Алексис Ципрас от парламента на Гърция по-късно в петък.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?