Свидетел обвини Антон Милтенов-Клюна в натиск и заплахи

Антон Милтенов-Клюна е упражнявал натиск и е отправял заплахи към свидетели, докато е бил в следствения арест. Това посочи в показанията си пред Софийския районен съд в сряда Мартин Иванов, свидетел по делото срещу Милтенов, обвинен в подбуждане към лъжесвидетелстване на братята Мартин и Радослав Иванови.

В обвинителния акт срещу Милтенов се твърди, че на различни неустановени дати в периода ноември 2002 - февруари 2003 г. е подбуждал неустановен брой пъти двамата братя да лъжесвидетелстват пред следовател, осигурявайки му по този начин алиби за деня, в който беше извършено покушение срещу Илиян Версанов. Милтенов обещал на Иванови да им съдейства при откриване на техни заложна къща и обменно бюро, а съучастниците му упражнили насилие над братята, като им нанесли сериозни телесни повреди, когато те отказали да лъжесвидетелстват.

Пред съда днес се яви само един от пострадалите братя - Мартин Иванов, който представи болничен лист от името на своя брат. Мартин Иванов посочи при разпита, че се е запознал с Антон Милтенов, когато са започнали съвместен бизнес със заложна къща. По думите на Иванов, Милтенов се нуждаел от легален бизнес, тъй като трябвало да обясни собствеността на къща на стойност около 100 хил. евро и няколко лимузини.

Иванов каза още, че отношенията му с Милтенов се развалили, след като отказал да лъжесвидетелства в негова полза. По думите му, вечерта след покушението срещу Илиян Версанов, за което е обвиняем Антон Милтенов, Клюна събрал всички свои приятели в столично заведение, за да си подсигури алиби. "Първият човек, който ме помоли да дам фалшиви показания в полза на Антон Милтенов, беше майка му", посочи Иванов. Днес майката на Милтенов отказа да дава показания пред съда.

По-късно Мартин Иванов и брат му се срещали и с Милтенов, разговаряли са и с брата на Антон - Камен, които също са ги убеждавали да дадат лъжливи показания. Част от тези разговори са били по мобилен телефон, докато Антон Милтенов е бил в следствения арест, посочи Мартин Иванов. По думите на Иванов, Антон Милтенов е бил бизнеспартньор и приятел с бизнесмена Константин Димитров-Самоковеца и скандално известния радиоводещ Боби Цанков. Милтенов се е занимавал с наркобизнес, като е отговарял за разпространението на наркотици в цяла София.

Иванов призна, че е бил помолен от Милтенов да доставя големи суми пари на различни адреси в столицата.

Днес защитата на обвиняемия Милтенов поиска отвод на председателя на съдебния състав заради лична предубеденост и интерес. Мотивите на защитата бяха отказът на съдия Алексей Трифонов да върне делото срещу Милтенов на прокуратурата заради липсата на изрично посочени дата и място на съставяне на обвинителния акт срещу Милтенов. Защитата се позова на тълкувателно решение на ВКС. Съдът отхвърли искането за отвод с мотива, че датата и мястото са посочени в придружително писмо. Съдът прие искането на адвокатите на Милтенов като свидетел по делото да бъде призован следователят Петър Калчев, както и да бъде представена справка дали докато Милтенов е бил в ареста, е било разрешавано и от кого свиждане с обвиняемия.

По БТА

Още от България