Свидетелствата за съдимост вече се вадят онлайн без такса за превод

Свидетелствата за съдимост вече се вадят онлайн без такса за превод

Свидетелство за съдимост вече може да се извади изцяло по електронен път и чрез директно плащане от сайта на Министерството на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта на заявителя, съобщиха от институцията.

Това е първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, при това без гражданите да дължат никаква такса за превод.

Новата опция е въведена през миналата седмица, когато Министерството на правосъдието е разширило функционалността на системата за издаване на е-свидетелство. За да се плати директно от сайта на МП чрез дебитна или кредитна карта, е достатъчно да се въведе номерът на сметката и пин кодът.

Единственото ограничение е изискването за електронен подпис.

"Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и започва процесът по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите. При картово плащане дължимата от гражданина преводна такса е равна на нула, иначе таксата за е-свидетелство е 3 лева за разлика от хартиеното, за което се дължи такса от 5 лева", съобщават от министерството.

С въвеждането на тази опция гражданите могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света, с достъп до интернет.

Средно година българските гражданите заявяват над 700 000 свидетелства.

Заявяването и предоставянето по традиционния ред – на хартия, отнема време на заявителя за физическо посещение на съответното бюро "Съдимост", време за издаване на свидетелството и време за получаване. Не е за пренебрегване и таксата от 5 лева, върху която банката взема и преводна такса, която често е съизмерима или надвишава таксата за услугата.

"Амбициите на Министерството на правосъдието са в краткосрочен план да въведе заплащане на такси чрез карта през виртуален или физически ПОС терминал, които са факт на гишетата в министерството и за другите предоставяни услуги", съобщават от институцията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?