Свинаров: Няма длъжност координатор в политическия кабинет на премиера

В кабинета на премиера няма длъжност координатор или съветник, заяви министърът на отбраната Николай Свинаров по повод предстоящото назначение на разузнавача Бриго Аспарухов за координатор на спецслужбите при Симеон.

По думите на министъра само премиерът може да реши какви ще са функциите на координатора. Свинаров обаче смята, че те не могат да са в противоречие със законите.

Зам.министърът на вътрешните работи Румен Стоилов вчера също подчерта, че Аспарухов не би могъл да координира спецслужбите, защото няма такава възможност по закон. НСС, НСБОП, жандармерията и полицейските служби са подчинени на вътрешния министър и се координират от главния секретар на МВР. Военното контраразузнаване е под надзора на министъра на отбраната, а НРС - към президента.

Убеден съм, че премиерът по никакъв начин няма да си позволи да наруши Закона за защита на класифицираната информация, заяви днес министър Свинаров.

Вчера председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова каза, че само премиерът може да поиска проверка на Бриго Аспарухов за правото му на достъп до секретна информация.

Вчера бившият ни посланик в Брюксел Константин Димитров коментира, че дори Бриго Аспарухов да не получи достъп до базата данни на НАТО, съществува възможност премиерът да му дава грамите, които получава. Това, според Димитров, ще доведе до ограничаване на натовската информация за България.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?