Свинаров отхвърли натиска на президента и БСП за Ирак

Напрежението между президента и правителството във връзка с българската позиция по иракската криза се усили след визитата на руския президент Путин и нестихващите призиви на Георги Първанов България да не избързва и добре да осмисли становището си.

Попитан дали не би трябвало българското правителство и президентът да имат съгласувана позиция, днес военният министър Николай Свинаров отговори: "Известно ви е, че държавният глава е издигнат и подкрепян от политическа сила, която не представлява мнозинството в Народното събрание. Вярвам, че правителството ще изпълнява задълженията си по Конституция да определя външната политика". Николай Свинаров каза това след заседание на ръководството на Политическия съвет на партия НДСВ, на която той е зам.- председател.

Запитан дали не трябваше да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност към президента, Свинаров припомни, че мнозинството отдавна е направило такова предложение, но консултативният съвет се свиква от държавния глава, който не е приел инициативата им.

На 7 февруари без гласове "против" парламентът одобри американското искане за подкрепа на евентуална операция срещу Ирак. БСП се въздържа и поиска това да стане само след изрична санкция на ООН. Същата позиция застъпва и президентът Първанов.

България има категорично обявена позиция и тя трябва да бъде отстоявана докрай, коментира днес и председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов в отговор на въпрос дали е необходимо да се преосмисли.Той посочи, че управляващите са в постоянен диалог с политическите сили, и с държавните институции.

С думите "Знаете, че по принцип не коментирам изказванията на други политици" външният министър Соломон Паси отказа да коментира призивът на президента за осмисляне на позицията по Ирак. "Нашата позиция по иракската криза, която е формулирана пределно ясно в решението на парламента, засега няма основания да бъде променяна", потвърди министър Паси.

СДС: България праща противоречиви сигнали

СДС реагира остро на призивите на държавния глава за "осмисляне" на позицията Това буди недоумение, тъй като се пращат противоречиви сигнали, още повече че има решение на Народното събрание", заяви зам.-председателят на СДС Владимир Кисьов след днешното заседание на НИС.

Според него, ако трябва да има промяна в решението на България, за това не трябва да се използват визитите на високопоставени политици, а вътрешнополитически аргументи, които да бъдат обсъдени от Консултативния съвет по национална сигурност.

Според СДС, говорейки за "осмисляне" на позицията, президентът има предвид "преосмисляне". "Това е игра на представки в българския език. Позицията се осмисля по същия начин, по която неговата партия БСП иска той да я осмисли".

Вчера Георги Първанов даде да се разбере, че България трябва да приключи с подкрепата на САЩ, Великобритания и Испания, изтъквайки, че трябва да следваме поведението на доминиращото в световното обществено мнение, а именно намиране на достатъчно легитимно решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН.

По време на визитата си в България руският президент Путин повтори позицията на своята страна за мирно решение на кризата, но отказа да коментира българската позиция с обяснението, че всяка страна има право да изхожда от собствените си национални интереси.

Още по време на срещата на премиера Сакскобургготски с американския президент Буш миналата седмица Георги Първанов предупреди, че слуховете за българска подкрепа на новата резолюция, внесена от САЩ, Великобритания и Испания, са преувеличени. След негов телефонен разговор с премиера същия ден беше съобщено, че позицията на България по новата резолюция ще се формира в диалог между българските институции.

В неделя Георги Първанов скастри военния министър Николай Свинаров за изразената готовност България да приеме американски военни бази. Той призова да се предотврати практиката български политици, държавници, министри, без да са упълномощени да изразяват готовност, "да рапортуват преди още да ни е поискано". Според думите на Първанов "това не е много достойна политика".

МВнР: Все още нямаме становище по новата резолюция

Днес говорителят на Външно министерство заяви на редовния брифинг, че становището на България все още е в процес на формиране. То ще зависи от информацията, постъпваща в Съвета за сигурност от страна на инспекторите, както и на консултациите ни с другите държави - членки на органа, обясни Любомир Тодоров.

Той посочи още, че България ще бъде в тази схема, която тя сама реши суверенно и това решение се взема не само във Министерството на външните работи, но и с участието на правителството и президента на базата на решението на Народното събрание.

Помолен да коментира призивите на Георги Първанов, Любомир Тодоров заяви, че държавният глава безспорно е фактор при формирането на позицията ни. На въпрос дали може да има промени в нея и в какви рамки са възможни те, Любомир Тодоров посочи: "Не може да има промяна в нещо, което все още не е формулирано. Българската позиция ще бъде изразена с евентуално гласуване по един от трите възможни начина". Гласуването щяло да бъде мотивирано с решение на Консултативния съвет по национална сигурност.

На въпрос доколко посещението на руския президент ще окаже влияние върху формирането на крайното ни решение, Любомир Тодоров каза, че МВнР е удовлетворено от позицията на Русия, признаваща правото на всяка страна да решава съобразно своите интереси, без това да пречи на двустранните отношения.

СДС похвали Путин и осъди угодничеството на някои български политици

Путин е първият руски политик, обявил, че застоят в отношенията между Русия и България се дължи на политиката на диктат от страна на бившия СССР, подчерта зам.-председателят на СДС. Това становище руският президент изказа на срещата си с председателя на парламента и лидери на политическите сили.

Според Кисьов, чест прави на руския държавен глава, че не е предявил упрек към основните външнополитически приоритети на страната ни - членството на България в ЕС и в НАТО. Кисьов подчерта, че прекаленото раболепничене и угодничене от страна на някои български политици не се приема добре от политик като Путин.

Според ръководството на СДС, по време на посещението на руския президент у нас са били извадени забравени символи от миналото, което не е най-добър подход към единение на нацията.

Станишев поиска да застанем зад Русия, франция и Германия

"Българското правителство не провежда ясна и прозрачна политика по отношение на Ирак", каза лидерът на БСП. "Ние парламентарна република ли сме, или сме премиерска, или пък на външния министър?", запита лидерът Сергей Станишев.

Той повтори, че левицата е за политическо решение на кризата и защити френско - германско -руската теза, че развитието на събитията дава възможност на инспекторите на ООН да работят по-активно. Станишев очерта негативните резултати от един възможен военен конфликт - непредскауемост на мащабите на щетите, множество жертви, дестабилизация на региона на Близкия Изток, засилване на фундаменталистките елементи в ислямския свят.

Лидерът на БСП доразви и тезата на президента, че българската позиция трябва да бъде внимателна и да се търси балансът между позициите на основните международни фактори.

Споделяне

Още от България