Свинаров отрича да сме критикували американците в Ирак

Министърът на отбраната Николай Свинаров отрече публикация в саудитски вестник, според която българските военни в Ирак критикуват методите на американските войски в страната.

Вестник "Ер риад" твърди, че разполага със секретен разузнавателен отчет, изпратен от българското разузнаване до американското командване. В доклада, според изданието, се говори за агресивни и необмислени действия на американците и насилие срещу цивилните, което предизвиква засилване на враждебността на иракчаните към коалиционните войски, в това число и срещу българите.

Няма такъв доклад, отрече пред Дарик радио министърът на отбраната Николай Свинаров. Той допълни, че българските военни не познават в детайли използваните методи от американската армия, за да ги критикуват. "Имаме информация, но в никакъв случай не е критика", каза Свинаров.

Запитан означава ли това, че квалификациите в секретния отчет, излязъл в саудитския вестник, не са толкова остри, отговорът на министъра бе: "Със сигурност в саудитски вестник няма наш излязъл секретен отчет."

В публикацията на "Ер риад" се казва още, че в много иракски градове действат въоръжени отряди от чуждестранни бойци, включително от Иран и Чечения. В Наджаф и в град Кербала, където действа българския контингент, бойците на радикалния шиитски лидер Моктада Садр получавали оръжие от контрабандисти от Узбекистан, Чечения и Иран.

Също във вторник от министерството на отбраната съобщиха, че въпреки информациите за продължаващи нападения и военни действия на коалиционните сили срещу бойците на армията на Махди северозападно от Кербала, няма регистрирани нападения в района на охраняваните обекти и базите на българския контингент.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?