Свинаров пуска Лучано да се оправя с Васил Божков за спорните имоти на ЦСКА

Министерството на отбраната прехвърля на спортното ведомство трите бази на ЦСКА, за които миналата година Николай Свинаров подписа споразумение с президента на футболния клуб Васил Божков.

Въпросът за базите на Четвърти километър, Панчарево и стадион “Българска армия” вече се движи от министерството на младежта и спорта, заяви пред Mediapool в понеделник пресаташето на изпълнителна агенция “Социални дейности” при МО Радослав Янкулов. Без да влиза в подробности, той уточни, че случаят вече е извън военното ведомство.

Между военното ведомство и мажоритарния собственик на футболен клуб ЦСКА Васил Божков от седмици се води полемика по медиите за собствеността и стопанисването на трите спортни бази.

Преди десет дни Божков, който е президент на НОВЕ холдинг, заяви, че ако до 28 май не бъде решен въпросът с трите бази, той ще спре финансирането на футболния клуб. На 28 май приключва футболното първенство на страната, а и министрите от правителството, които са включени в изборните листи, излизат в отпуск, за да участват в предизборната кампания, затова той посочи тази дата като последна за мирни действия.

Пак според изявления на собственика на ЦСКА, досега той бил вложил в клуба и базите му 56 млн. лв. за пет години.

Васил Божков обяви, че очаква Министерството на отбраната да изпълни ангажимента си и да вкара трите имота като апортна вноска в дружество ЦСКА АД. Тогава капиталът му ще се увеличи, като делът на министерството ще бъде до около 40%. Божков обеща, че стане ли това, той ще инвестира в трите спортни бази около 120 млн. лв.

Днес Янкулов уточни, че ако става дума за апортиране, няма да е за цялата собственост на трите бази, а за част от базата на Четвърти километър, за цялата база в Панчарево и за стадион “Българска армия” без баскетболната зала.

Според него през 2003 г. е правена оценка на трите имота, когато Васил Божков дал оферта да ги изкупи. Тогава вещи лица ги оценили на 27 млн. лв. Според запознати сделката тогава не се състояла, защото сумата е била скандално по-малка от реалната пазарна стойност на имотите.

Потърсени за разяснение, от Министерството на младежта и спорта (ММС) обаче обясниха, че процедурата за евентуалното прехвърляне на трите бази от Министерството на отбраната към тях трябва да мине през Министерския съвет и да получи неговото одобрение. Това няма да стане по-рано от две седмици, поясни пресдиректорът на ММС Красимир Димитров. Той уточни, че едва след това ще се решава въпросът за стопанисването на трите бази, което няма да стане толкова бързо. Пресдиректорът на министерството отказа да коментира ултиматума на Васил Божков, че след 40 дни спира издръжката на ЦСКА,  ако дотогава няма решение на въпроса.

Пресаташето на НОВЕ холдинг Ирина Тенчева изрази пред Mediapool недоумение от информацията, че министерството на младежта и спорта ще движи въпроса с трите бази. Тя напомни, че министърът на отбраната Николай Свинаров е подписал на 17 юли 2004 г. изрично споразумение за трите бази с президента на ЦСКА Васил Божков и отношенията на Божков са с министъра на отбраната, а не с министъра на младежта и спорта.

Според подписания от Свинаров документ, министерството на отбраната влиза с апортна вноска - базите на Четвърти километър, в Панчарево и стадион “Българска армия” - в дружество ЦСКА АД. Срокът за предаване на базите на дружеството, фиксиран в споразумението, е 15 март тази година. 

Споделяне

Още от България