Свинаров: Редник Гърдев е загинал от приятелски огън

Гибелта на младши сержант Гърдев е в следствие на приятелски огън, съобщи в понеделник сутринта министърът на отбраната Николай Свинаров, часове след като в Интернет бе разпространено писмо на колега на загиналия боец, според което командирите на батальона носят отговорност за смъртта на Гърдев, който е убит от американски войници.

Полското командване не потвърди съобщеното от министър Свинаров, като говорителят на многонационалната дивизия подчерта, че разследването на трагичния инцидент от 4 март тепърва започва.

Изявление на Свинаров бе направено в присъствието на началника на Генералния щаб Никола Колев, но на журналистите не бе разрешено да задават въпроси. Към този момент не е ясно дали двамата са знаели действителните причини за гибелта на Гърдев, но са ги укривали в продължение на два дни и са били принудени да дадат изявление едва след като писмото на колегата на загиналия плъзна по Интернет.

Премиерът Симеон Сакскобургготски каза пред репортери, че не е укривана информация по случая, но без да дава подробности.

"Не е ясно в кой момент и министърът на отбраната, и началникът на ГЩ са се убедили, че става въпрос за приятелски огън, за да излезе тази сутрин министър Свинаров и да го обяви пред медиите", каза правителственият говорител Димитър Цонев.

В понеделник и премиерът, и президентът се срещнаха с американския посланик у нас Джеймс Пардю.

Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност ще заседава извънредно във вторник и ще изслуша министъра на отбраната и началника на Генщаба за обстоятелствата около смъртта на Гърдев. За извънредно заседание на комисията настояха от СДС и БСП.

"Приятелски огън"

"Проверката показва, че около 19.45 местно време на 4 март, при патрулиране на български военни от четвъртия пехотен батальон с три бронирани машини "Хамър", към патрула се е приближил цивилен иракски автомобил. Машината не е спряла след подаден сигнал, поради което на разстояние 20-30 метра в изпълнение на инструкциите и установените практики патрулът е произвел два трасиращи предупредителни изстрела във въздуха от север", каза министър Свинаров в изявлението си.

"Непосредствено след предупредителните изстрели, по състава на патрула е започнал масиран огън със стрелково оръжие от запад. В същото направление, на разстояние 150 метра, се намира комуникационен обект на американската армия", съобщи министърът.

Ген. Колев е изпратил писмо до председателя на Съвета на началник-щабовете на Американската армия ген. Ричард Майърс с молба за разследване на случая за изясняване на обстоятелствата и недопускане на бъдещи подобни инциденти.

Българското командване носи отговорност за смъртта на Гърдев

Анонимният български рейнджър, колега на мл. сержант Гърдев, обаче представя по-различна картина на събитията.

Той посочва, че заради празничното настроение в батальона преди 3 март командирите не са обърнали внимание на писмо от американците за организиране на среща с цел подобряване на координацията и избягване на инциденти от типа на този, при който е загинал Гърдев.

Според рейнджъра, редник Гърдев (посмъртно повишен в младши сержант) е загинал от стрелба на американски войник, охраняващ радио релейния пост малко преди крайната точка на българската зона за отговорност. Българските войници са спрели и обърнали 7 км преди крайната точка поради неясни причини и са се обадили по телефона в базата на батальона.

Бащата на загиналия не желае да коментира "приятелския огън"

Почетна рота на Пета Шипченска бригада отдаде почит пред тленните останки на младши сержант Гърди Гърдев в родното му село Долно Сахране. Ковчегът беше поставен в една от двете стаи в кирпичанета къща, където е роден и живял загиналия в Ирак войник. В къщата го очакваха 53-годишната му майка и 85-годишната му баба.

Разбрах за приятелския огън в Ирак, но не мога да коментирам, защото не съм очевидец, коментира Христо Гърдев, баща на загиналия.

още

"Казват, че периметърът е бил осигурен, което ме съмнява. Просто са слезли в тъмнината, като никой не е огледал с приборите за нощно виждане района, иначе щяха да видят намиращия се на 150 метра радио релеен пост. През същото време войникът, охраняващ поста, вижда фаровете и спиращите автомобили, без да знае какво става там. След малко, когато наближава колата от север и нашите войници стрелят във въздуха, за да я спрат (те са извън машините), американската охрана не знае кой по какво и защо стреля и открива огън по автомобилите (патрула), при която стрелба е улучен нашият колега. Тези малки точки по пътя Тампа са обстрелвани редовно в тъмното и охраната им е винаги нащрек", пише колегата на Гърдев.

Той поставя няколко въпроса, на които към този момент военното министерство не е дало отговор. Според рейнджъра, никой не се е обадил на хеликоптера за медицинска евакуация, тъй като българската линейка е пристигнала по-бързо до простреляния войник.

По-нататък се пита защо българските войници са нямали в машините никакви сигнални ракети за обозначение на патрула; защо патрулът не е използвал радиомрежата за медицинска евакуация, която се слуша денонощно; защо по време на цялата тази драма в командния пункт на батальона има огромна тълпа от хора, включително и български офицери, които не са на щат в батальона.

Българският патрул сам е създал предпоставка за инцидента

Българският патрул сам е създал предпоставката за инцидента "с едно доста произволно" спиране в зоната на охрана на друг обект, заяви в Пловдив депутатът от НДСВ Цонко Киров, член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Нашите бойци първи произвеждат изстрели в тъмната част на деня, макар да са били в друга посока, добави Киров.

Според него, явно има известен пробив в комуникацията между отделните формирования на многонационалните сили в Ирак, които са под различно командване.

Мл. сержант Гърдев е осмата българска жертва в Ирак. След първата и най -голяма единична загуба на жива сила, от 27 декември 2003 г., когато петима военнослужещи загинаха при взрив на кола бомба, управляващите отказаха независимо разследване на инцидента, за каквото настояваха опозицията и гражданските организации. Вътрешното разследване, осъществено от висшето военно командване, показа, че няма виновни. Преди това ген. Колев косвено обвини американците, като заяви, че лагерът на българския батальон е бил слабо укрепен, защото такива били стандартите на САЩ и коалиционното командване.

Президентът: Виновните да понесат своята отговорност

Президентът Първанов присъства на съвещание на висшето военно ръководство в Генералния щаб на армията, където е настоял ако се докаже вина на български военни за гибелта на мл. сержант Гърдев, те да понесат наказание. Ген. Колев не коментира пред журналисти обсъдените теми.

Също в понеделник Първанов прие спешно посланика на САЩ у нас Джеймс Пардю посланика на Полша Славомир Даброва. Потвърждението на фактите за гибелта на мл.сержант Гърдев води до извода за проблеми в координацията и оперативното взаимодействие между съюзниците, е казал Първанов, цитиран от прессекретариата си. Той е поискал пълна и точна информация от американска страна за изясняване на трагедията и заявил, че българската страна провежда сериозно разследване и ще настоява виновните да понесат своята отговорност.

Държавният глава е изразил очакване САЩ да приложат същия сериозен подход в разследването и строгост при търсенето на отговорност.

Посланик Пардю е изразил най-дълбоки съболезнования по повод трагичната гибел на българския военнослужещ и е обещал да информира и да настоява пред своето правителство за срочно и цялостно разследване на случая.

Полското командване не потвърждава "приятелския огън"

Говорител на полското командване каза, че не може да потвърди думите на Свинаров, че смъртта на Гърдев е в следствие на приятелски огън, защото разследването не е приключило. "Аз не мога да кажа нищо подобно на казаното от вашия министър на отбраната. Има специална комисия, която работи по разследването в случая, то е в ход", заяви пред радио Нова Европа говорителят на многонационалната дивизия подполк. Збигнев Сташку. Назначени са две комисии, от командващия многонационалната дивизия Център - Юг ген. Шипчак и от командващия съюзническия корпус в Ирак ген. Мец.

В комисията на дивизията участват и български военни. Такава процедура се предприема винаги, когато е налице вероятност войник да е загинал в резултат на обстрел на коалиционните сили.

ДСБ: Пълно разследване на сигналите за нехайно командване

ДСБ настояват за пълно разследване на сигналите, дошли от българския батальон в Ирак, за некомпетентно и нехайно командване, заяви зам. - председателят на парламента и член на Демократи за силна България Асен Агов. Според него тези сигнали пораждат съмнения, че именно това е причината за откриване на приятелски огън срещу български патрул, при което беше убит мл. сержант Гърдев. Агов подчерта, че е много важно едва след разследването, правителството да изпрати в парламента мотивирана позиция във връзка с изпращането на Петия батальон в Ирак, както и в средносрочен план за българското присъствие в страната.

Асен Агов каза, че публикувано в Интернет писмо на военнослужещ в българския батальон в Ирак е показателно за ситуацията в батальона и поражда въпроса, защо именно на празници се случват трагични инциденти с български военнослужещи.

По време на война стават грешки и това трябва да се очаква, коментира от своя страна депутатът от левицата Петър Мутафчиев. Според него остава притеснението, че нашите бойци в Ирак са изложени на риск. Мутафчиев допълни, че дебатът за изтеглянето на българския контингент трябва да се вземе от това Народно събрание.

Преди два месеца лидерът на БСП обяви, че при победа на изборите това лято, социалистите ще изтеглят незабавно българския контингент от Ирак.

По никакъв начин гибелта на Гърдев не би трябвало да се отрази върху решението за по-нататъшното пребиваване на българския контингент в Ирак, заяви депутатът от НДСВ Цонко Киров. Той смята, че подобно решение трябва да се вземе на базата на реалните данни за ситуацията в Ирак, които според думите му могат да се очакват до края на този месец.

Киров повтори казаното от министър Свинаров, че този парламент може да вземе решение само за Петия пехотен батальон като вид на участие, численост и състав, а новото правителство трябва да решава за бъдещото участие на България в многонационалните сили там. Киров не изключи преориентация като дейност на българския контингент в посока обучение на местните сили, а не в патрулиране и възстановяване.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?